Tekst objavljen: 31.12.2016 14:00        


Ako ste planirali nov automobil, treba da znate da je retko kada bilo bolje vreme za kupovinu. Kraj je godine, kada prodavci zbog ostvarenja boljih rezultata ne samo da tradicionalno nude popuste i besplatnu dodatnu opremu (nekad vrednu i više stotina evra), već i plaćaju kamatu banci na kredit koji ste vi uzeli, nude besplatan servis...

Nikada nije bilo povoljnije kupiti nov automobil!

Kraj godine i borba za svakog kupca naterali su zvanične uvoznike i distributere da cene četvorotočkaša učine daleko povoljnijim za džep prosečnog kupca. Što zbog dodatne zarade na kraju godine, ili smanjenja broja starijih modela na lageru koji će u nekom trenutku biti zamenjeni novim, većina prodavaca ima neku od specijalnih ponuda.

U 2007. prodato 57.000 automobila, 2016. svega 20.000

- Od prodaje automobila su sada jako male zarade, jer se radi na procenat, i ne može se na brzinu doći do velikih para. Čak ni na delovima ne može mnogo da se zaradi, jer su sada garancije jako duge, pet godina, i one pokrivaju gotovo sve - kažu iz Auto kuće "Kompresor", koja je zastupnik "Renoa", "Dačije" i "Nisana".

Kako kažu iz ove auto-kuće, danas se ide na to da se što više vozila proda kako bi što više njih ušlo u servis, u čemu zapravo i leži zarada, ali koja opet, kako kažu prodavci, nije toliko velika kako se misli, i potrebno je da se radi dugoročno.

- U Srbiji je 2007. godine prodato oko 57.000 vozila, svih brendova, dok je ove godine prodato samo 20.000. Prošla godina je bila najgora, ali se sad malo situacija popravlja. Ako uzmemo u obzir da Slovenija recimo proda i do tri puta više, jasno je da tu i nema neke zarade od same prodaje - kažu iz AK "Kompresor".

Niže cene

Jednostavna metoda niže cene i dalje je jedna od omiljenih ponuda svakog kupca. Verovatno nećete naći najnoviji model željenog automobila sa ovom ponudom, ali ukoliko samo želite da malo uštedite pri kupovini, odluka vam je dodatno olakšana. Dodatne popuste možete ostvariti na sve automobile koji su sada ostali na lageru.

- Dodatni popusti daju se na one automobile koji su ostali na lageru. Tako, recimo, imamo ponudu na jedan od prethodnih modela "opel astre", koju kupci sada mogu da nabave za nešto više od 12.500 evra - objašnjavaju iz zastupnika za ovo vozilo, firme "Autopromet".

U "Renou" daju popuste od 1.200 do 3.000 evra (u zavisnosti od akcije).

Beskamatni krediti

Međutim, ono što mnoge auto-kuće dodatno nude su povoljni uslovi finansiranja, odnosno beskamatni krediti. Banka, naravno dobije svoju kamatu, ali nju vam plaća prodavac, tako da vama ostaje otplata glavnice. Takva je recimo ponuda za kredit od 6.000 evra sa ratom od 120 evra, a jedini uslov je da vam je plata bar duplo veća - oko 250 evra. Naravno, ukoliko imate uslove, plaćanje gotovinom se uvek najviše isplati i cene vozila su najčešće niže nego ako uzimate kredit.

Beskamatni krediti su mogući i za polovna vozila, sa učešćem od 30 odsto, kakvo nudi sajt "Moj auto", ukoliko preko njih kupite polovni automobil.

Dodatna oprema i besplatan servis

Već standardne patosnice se obično daju besplatno, a neki od uvoznika za pojedine brendove (poput "Dačije") nude i sve četiri zimske gume. Uz to svi dileri vozila nude i zamenu vozila staro za novo, pa tako, kažu prodavci, možete priuštiti sebi nov automobil od 10 do 11.000 evra, a da ni ne osetite. Zastupnik "Mini morisa" za određene modele nudi 4 godine besplatnog servisa, ili sa pređenih 60.000 kilometara.

Ponude na veliko

Pojedini prodavci kupcima nude i znatno povoljnije kupovine vozila za firme. Tako pravna lica mogu da obnove svoj vozni park novim automobilom marke Audi, Volksvagen, li Seat, koji mogu da otplate na tri rate tokom dve godine i to bez kamate.

- I to je jedna od akcija. Sama akcija nikada nije dodatna zarada, ali posmatrano na duže, cilj je uvek plasirati što više vozila na tržište - objašnjavaju iz "Porsche SCG", generalnog uvoznika poznatih brendova automobila za Srbiju i Crnu Goru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    natasa 14.12.2016 11:06


    Beskamatni krediti sto nudi DAcia/Renaul ne postoji
    Posto imam 5ooo e, uvek Vam nadju neku kamatu od 89 dinara, bezobzira sto ste na vreme uplaceno + jos neka sitna kamatica

    PA sada tih 90 din i vise * 12 meseci * 4 godine = 4 320 din * 3000 kupaca 12 960 ooo

    Toliko recimo samo za kamatu uzme Societ General koji daje beskamatni kredit

    Ako je krediti na duze godina i veci, i veci broj kupaca kola, pa izracunajte

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popust na automobile novi auto beskamatni kredit staro za novo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana