Tekst objavljen: 26.04.2021 15:55        


Osiguranje protiv kovida navodno neke turističke agencije naplaćuju čak 7.000 dinara - međutim, ta informacija ipak nije tačna, kako tvrdi Aleksandar Seničić, predsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije

"Netačno je da putno osiguranje koje pokriva covid košta 7.000"

„Nisam našao nijednu agenciju koja na taj način to prodaje i prosto ne verujem da bi tako nešto radili. U svakom slučaju, to je jako proverljiva stvar“, rekao je Seničić.

Kako navodi, osiguranje nije obavezno, ali treba insistirati na tome da putnici imaju osiguranje iz prostog razloga što se može desiti i bilo kakva povreda ili oboljenje i bez kovida.

„Ljudima treba predočiti šta je opasnost toga da nemaju putno zdravstveno osiguranje u inostranstvu, s obzirom na to da je svaka lekarska usluga u inostranstvu daleko skuplja nego ovde i da mogu doći u situaciju da možda neće imati novca onda kad im je najpotrebnije da im neko pruži pomoć“, rekao je Seničić.

Kada već putujete sa polisom zdravstvenog osiguranja koja pokriva bilo koju vrstu povreda i bolesti, onda je logično da u ovim uslovima kada postoji globalna pandemija, uzmete i taj dodatak koji pokriva i slučaj oboljevanja od kovida, navodi.

„Cena zavisi od starosne grupe, nešto je skuplja za starije, a jeftinija za mlađe. Oko 1.500 dinara košta recimo desetodnevna polisa osnovnog paketa putnog zdravstvenog osiguranja i računajte da je 30-40 odsto dodatak za kovid osiguranje. Tako da to može koštati 2.000-2.500 dinara maksimalno“, ističe Seničić.

On naglašava da agencija može insistirati na tome da svi njeni putnici budu osigurani, ali ukoliko je to uslov putovanja, onda ta cena mora biti uključena u cenu aranžmana, ne sme biti dodatna.

„Imate i veliki broj ljudi koji poseduju kartice putnog zdravstvenog osiguranja na godišnjem nivou, koje doduše ne pokriva kovid, ali imaju putno osiguranje i oni mogu uplatiti samo taj dodatak, a mogu otići i bez toga, to je njihova odluka“, navodi Seničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ipak, ističe, bitno je da znaju unapred da ukoliko se nešto desi, agencija ne može snositi odgovornost za njihovo oboljevanje.

Navodi da ne veruje da bi agencije dale cenu od čak 7.000 dinara osiguranje iz prostog razloga što građani lako mogu otići u osiguravajuću kuću i proveriti cenu.

Druga stvar je to što osiguravači kontrolišu prodaju te vrste osiguranja.

„Ne verujem da bi oni dozvolili da neko zarađuje na tome“, zaključuje Seničić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus Aleksandar Seničić putno osiguranje korona putno osiguranje putno osigranje cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana