Tekst objavljen: 04.07.2019 14:50        


U Italiji zaplenjeno oko 30 tona koncentrovanog soka iz Srbije s drastično povećanom koncentracijom patulina – mikotoksina koji može da ugrozi zdravlje ljudi. Ovaj mikotoskin, između ostalog, uzrokuje i truljenje namirnica

Nesvakidašnja biznis ideja: "Organski" sok od trulih jabuka

Italijanska policija još traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova, koji je osumnjičen da je, kao član organizovane kriminalne grupe, izvozio iz Srbije koncentrovani sok od jabuka s velikom količinom mikotoksina. Taj koncentrat je dalje na tržište EU plasiran kao organski.

Kako prenose italijanski mediji, policija u Pizi privela je osam osoba i stavila katanac na šest preduzeća koja su uvozila ovaj sok.

Sok je prodavala italijanska firma, a bio je namenjen za tržište džemova i marmelade u EU. Tužilaštvo je naložilo kompanijama koje su kupile koncentrat za džemove da povuku iz prodaje sve gotove proizvode koje su plasirale na tržište od prvog januara ove godine.

Da je reč o prevari posumnjali su inspektori u Nemačkoj i Holandiji. Prema pisanju italijanskih medija, klupko je počelo da se odmotava, pa je ustanovljeno da je lažni organski sok proizveden u Srbiji, a da je dokumentacija rađena u Hrvatskoj (da bi se proizvod legitimisao kao evropski). Analizama je ustanovljeno da je koncentrat sadržao ostatke pesticida koje nisu dozvoljene u organskoj proizvodnji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tužilaštvo u Pizi je posle istrage ustanovilo da su na čelu grupe bila dvojica preduzetnika iz tog grada. Zaplenjeno je 1.411 tona proizvoda koji su prevarno deklarisani kao „organski” (ne samo sok od jabuke već i džemovi i konzervirana hrana). Oni su uklonjeni sa tržišta, a vrednost robe procenjena je na oko 4,9 miliona eura. Najalarmantnije jeste to što je 30 tona koncentrovanog soka imalo drastično povećane koncentracije patulina, mikotoksina koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi.

Ovaj mikotoksin izaziva trulež povrća i voća, najčešće se nalazi u jabukama, kruškama, breskvama, kajsijama. Njegovo prisustvo upravo je najštetnije u kašama i sokovima od jabuke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trule jabuke patulin jabuke Srbija Hrvatska Italija biznis ideja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana