Tekst objavljen: 21.10.2013 13:15        


Prošlo je pola godine od prenosa "zdrave" imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine (RBV) na Banku Poštansku štedionicu i formiranja Razvojnog fonda Vojvodine, ali do danas nije rešen status prava manjinskih akcionara RBV.

Nestale akcije malih akcionara Razvojne banke

Većina malih akcionara složila se s prenosom imovine i podnela zahtev za otkup akcija u zakonskom roku, ali RBV nije odgovorila na njihove zahteve, mada je bila u obavezi da to učini u roku od 60 dana.

NBS NE SNOSI ODGOVORNOST

U saopštenju Narodne banke Srbije, povodom ovih zahteva malih akcionara, ističe se da je NBS ispunila sve odredbe Zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije koje se odnose na njene nadležnosti i ne snosi nikakvu odgovornost u odnosu na manjinske akcionare RBV.
U vlasništvu malih akcionara RBV-a bilo je deset odsto akcija. Oni smatraju da su oštećeni odlukom države, kao većinskog deoničara, da kvalitetnu imovinu ove banke, uključujući i sve naplative kredite, prebaci na Razvojni fond. U banci su, kažu, ostali samo loši plasmani koji skoro sigurno neće moći da se naplate, kao i dugovi, zbog čega je ta banka i odvedena u stečaj.

Kako smatraju mali akcionari, NBS nije smela da dozvoli otvaranje stečaja nad RBV pre nego što je rešeno njihovo pitanje. Uprkos tome, kako tvrde, ugovor između RBV i Razvojnog fonda potpisan je 6. aprila, a stečaj otvoren već 8. aprila ove godine.

- Posle toga, na naša prava su svi zaboravili, iako je minimalni iznos naših potraživanja oko dva miliona evra, ako se cena akcija izračuna po obračunskoj vrednosti od 1.154 dinara, koliko je iznosila na dan 31. decembra 2012. - ističu manjinski akcionari.

Oni žele da na sudu dokažu da je imovina RBV-a protivzakonito preneta na Fond te da zbog toga imaju pravo da svoja potraživanja i naplate od Fonda. Poručuju da će, ako njihov zahtev ne bude usvojen u domaćim sudovima, odštetu sigurno dobiti kada postupak budu pokrenuli pred međunarodnim sudovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
RBV Razvojna banka Vojvodine banke propale banke državne banke akcije manjinski akcionari akcionari Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana