Tekst objavljen: 20.09.2015 14:35        


Za ulaganja u IT sektor u Srbiji zainteresovani su investitori iz Kine, Rusije, Češke, kao i globalne kompanije, ali im na putu stoje poreska opterećenja, komplikovane procedure i nedostatak stručnjaka u našoj zemlji, zaključeno je danas na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Nepovoljna poslovna klima za ulaganja u IT sektor

Stručnjaci su se složili da je neophodno preduzeti mere kako bi se poboljšao privredni ambijent u kome posluju IT kompanije, i iskoristile propuštene šanse.

Na skupu se moglo čuti da to rade sve zemlje, pa je tako Mađarska "nultom" stopom oprezivanja IT sektora, uspela da kapacitet te oblasti poveća tri puta za pet godina.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda Dušan Rakić rekao je da su predstavnici te privredne asocijacije razgovarali sa više investitora koji su imali nameru da ovde ulažu i donesu značajnije projekte.

On je preneo da su i oni bili jako iznenađeni onim što su saznali u razgovoru sa potencijalnim ulagačima.

"Srbija uopšte nije tako povoljno mesto kao što to na prvi pogled izgleda, čak su određeni investitori pravili biznis planove za Beograd, Prag, Bratislavu... ispalo je da je Beograd najskuplji", kazao je Rakić.

On je rekao da će beogradska komora predložiti nekoliko mera nadležnima, a da razvoj može ići u dva pravca, jedno su krupni projekti u kojima bi određena globalna kompanija zaposlila više stotina IT stručnjaka u Srbiji, a drugi razvoj malih start -apova.

"Ne želimo da država pomaže samo u otvaranju slabo plaćenih, manuelnih radnih mesta i nerazvijenim područjima, država pre svega treba da pomogne visoko tehnološka, skupa radna mesta, gde Srbija može da postane konkurentna", naveo je Rakić.

Među predloženim merama su povećanje kvote za školovanje IT stručnjaka i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta, uvođenje poreskih olakšica, pojednostavljenje procedura.

Kao primer je navedena obaveza da osnivački kapital mora da bude u dinarima, što je svakako otežavajuća okolnost za kompanije, koje na primer, dolaze iz Kine.

Takođe, treba stimulisati otvaranje biznis inkubatora, akceleratorai tehnoloških parkova.
Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković rekao je da to što oni predlaže nisu njihove originalne ideje.

"To sve zemlje u svetu koje žele da ICT ima značajniju ulogu u njihovom razvoju ili da poprave svoj ukupni privredni bilans podstiču delatnost u ovoj oblasti čak i zemlje u okruženju", kazao je Marković.

On je rekao da IT tržište u Srbiji od 2008. godine stagnira ili opada, dok u ostalim zemljama u regionu, od Rumunije do Albanije, raste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it stručnjaci investiranje u it it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana