Tekst objavljen: 24.02.2016 9:08        


Povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času potrebno je jer sa sadašnjim minimalnim zaradama radnici teško izdržavaju, izjavio je predsednik SSSS Ljubisav Orbović, koji očekuje da će ta tema biti na dnevnom redu SES-a za desetak dana. 

Neophodno povećanje minimalca na 140 dinara

"Dogovor sa jučerašnje sednice je da ćemo samo proceniti da li će to biti vanredna ili redovna sednica, ali samo sa tom tačkom dnevnog reda i to se može očekivati za oko desetak dana", rekao je Orbović Tanjugu.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" uputili su prošle nedelje Socijalno ekonomskom savetu inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom času, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara.

Kako navode predstavnici tih sindikalnih organizacija, minimalna cena rada nije menjana pune tri godine i smatraju da postoje opravdani i konkretni pokazatelji zbog kojih bi trebalo da se poveća "minimalac" u ovoj godini."

S obzirom na vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanje potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u Republici, to povećanje je trebalo da iznosi oko 15 odsto", ukazuju sindikati. Time bi minimalna zarada iznosila 24.360 dinara i njeno učešće u prosečnoj potrošačkoj korpi iz novembra 2015. godine bi iznosilo oko 35 odsto.

Istovremeno, i ovako povećana minimalna zarada činila bi manje od 70 odsto minimalne potrošačke korpe, koja u novembru 2015. godine iznosi 34.885,19 dinara, tvrde sindikati.

Orbović kaže da je u septembru prošle godine, kada se poslednji put odlucivalo o ceni rada, računica sindikata bila da bi trebalo da se poveća na 136 dinara.

"To je bio neki realni pristup na osnovu onoga što Zakon o radu govori i drugim nekim pokazateljima", rekao je Orbović.On kaže da to tada nije prihvaćeno, a da je evidentno da se "vrlo teško živi i da ni koji imaju minimalne zarade teško preživljavaju".

"Mislimo da je povećanje cene rada značajno i da bi vlada trebalo da sagleda i mogućnost rešavanja tog pitanja", rekao je Orbović i istakao da na jučerasnjoj sednici SES-a nije bilo vremena da se o tome razgovara, a nisu bili prisutni ni predstavnici Ministarstva finansija koje bi, kako kaže, trebalo da da glavnu reč o tome da li je moguće da se sada poveća minimalna zarada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje minimalca cena rada cena radnog sata lošm položaj zaposlenih minimalac poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana