Tekst objavljen: 27.10.2019 9:00        


Članovi Uprave slovenačke kompanije Petrol neočekivano su podneli ostavke nakon sednice Nadzornog odbora koja je završena sinoć, javljaju slovenački mediji

Neočekivani obrt: Uprava najuspešnije slovenačke firme "sporazumno" smenjena

Ostavke su dali Tomaž Berločnik, predsednik Uprave Petrola, najveće slovenačke kompanije po prihodima, kao i dva preostala člana.

Ova energetska kompanija, u kojoj država ima gotovo 30-procentni direktni vlasnički udeo, lane je ostvarila rekordan prihod od 5,4 milijarde evra, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 miliona evra čiste dobiti, pa su ostavke neočekivane.

Iz Petrola je saopšteno da je tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja s normalnim radom, te da će do imenovanja nove uprave kompaniju voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, prenosi Poslovni dnevnik.

Mediji navode da je do neslaganja između poslovodstva i članova Nadzornog odbora došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima Zapadnog Balkana. Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru, u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija.

Kako piše mariborski list "Večer", do "sporazumnog" prekida mandata uprave došlo je zbog neslaganja Nadzornog odbora s Berločnikovom "predimenzioniranom investicionom politikom, i sumnjivih projekata u Hrvatskoj povezanih s kupovinom Croduxa", jer je te projekte vodio mimo Nadzornog odbora i Slovenačkog državnog holdinga (SDH) nadležnog za kompanije u vlasništvu države.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poslovna asocijacija "Manager", koja okuplja slovenačke direktora i čiji je Brločnik član, saopštila je dok je sednica Nadzornog odbora još trajala, da bi rušenje "uspešne uprave" koja je ostvarila odlične poslovne rezultate bila signal da "vladajućoj politici nije u interesu dobrobit najveće slovenačke kompanije nego vlastiti parcijalni interesi", te da se to može smatrati političkim igrama kojima se privredi nanosi šteta.

Berločnik je na čelu Petrola bio devet godina i smatran je jednim od najboljih domaćih menadžera, dodaje Poslovni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
petrol slovenija ostavke ostavka uprave slovenija petrol

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana