Tekst objavljen: 15.10.2013 10:15        


Inženjeri, medicinski radnici, IT stručnjaci, zanatlije... iz inostranstva lako mogu da se zaposle u seoskim područjima Nemačke. Takva zanimanja imaju najveće šanse i za posao u nemačkim gradovima, mada je tamo konkurencija daleko veća, jer i većina Nemaca i imigranata želi da živi u urbanim sredinama.

Nemate posao? Nemci traže inženjere, lekare, IT stručnjake

Naša Nacionalna služba za zapošljavanje ima ugovor s nemačkim biroom rada, pa medicinski radnici iz Srbije mogu tako da pronađu posao u Nemačkoj. Ostali mogu i preko agencija za zapošljavanje u inostranstvu.

Profesije koje teško dolaze do posla

Filozofi
Sociolozi
Filolozi
Politikolozi
Novinari
Profesori književnosti
Umetnici
Osobe bez kvalifikacija

Tražene profesije

IT stručnjaci
Inženjeri
Lekari
Medicinske sestre
Građevinski radnici
Varioci
Kako su rekli u nekima od njih, poslovi u Nemačkoj su mahom plaćeni od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana su u većini slučajeva obezbeđeni. Agencije ne naplaćuju proviziju od kandidata, već od firme poslodavca.

Miloš Vučković, saradnik Delegacije nemačke privrede u Srbiji, kaže da zainteresovani moraju samoinicijativno da nađu poslodavca u Nemačkoj da bi ušli u taj proces.

Kad nađu poslodavca, on je taj koji će pokušati da obezbedi i radnu dozvolu, za početak na tri meseca.

Obično je prvi uslov poslodavaca dobro znanje nemačkog jezika, mada ne mora da bude presudno.

U pronalaženju posla važnu ulogu igra i to koju diplomu kandidat ima. - Oni koji su završili filozofiju, sociologiju, jezike, političke nauke, novinarstvo, književnost i umetnost teško će naći posao u struci. Moguće je da se zaposle na poslovima bliskim njihovoj struci. Međutim, većina tih poslova je loše plaćena i radi se preko povremenih angažmana - kaže Štefen Kronert iz Berlinskog instituta za stanovništvo i razvoj.

Najlošije prođu oni koji nemaju nikakve kvalifikacije, dodaje on, ili oni koji imaju diplome koje u Nemačkoj nisu priznate. - Oni mogu da rade samo na nisko uslužnim pozicijama od kojih se teško preživljava. Procedure za nostrifikovanje diplome su komplikovane - objašnjava Kronert.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radno mesto radna mesta ekonomska kriza Srbija nezaposleni inostranstvo strani radnici posao Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana