Tekst objavljen: 11.09.2016 10:00        


Nemačka industrijska proizvodnja pala je u julu ove godine po najvišoj stopi u gotovo dve godine, pošto je proizvodnja poklekla pod uticajem prigušene globalne trgovine.

Nemačka u šoku - pad industrije u julu najveći od 2014.

Proizvodnja je u julu, prema sezonski prilagođenim podacima, opala za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je, prema revidiranim statističkim pokazateljima, zabeležen njen rast od 1,1 procenat, pokazali su objavljeni podaci Ministarstva privrede u Berlinu, prenosi agencija "Blumberg".

To je najslabiji pokazatelj od avgusta 2014. godine, i niži je od prosečne procene ekonomista, koji su u anketi "Blumberga" predviđali rast od 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou, nemačka industrijska proizvodnja u julu je u padu za 1,2 posto.

Indikator aktivnosti u privatnom sektoru u avgustu je takođe pao na najniži nivo u 15 meseci, a nekoliko najvećih korporacija u zemlji je izrazilo zabrinutost zbog usporavanja narudžbina.

U međuvremenu, Bundesbanka je ponovila u svom najnovijem mesečnom izveštaju da očekuje oporavak rasta u tekućem kvartalu.

"Dobar zamajac u građevinskom sektoru trebalo bi sada da postane vidljiv", navelo je ministarstvo dodajućio da su "s druge strane, proizvođači i dalje oprezni u svetlu trome globalne tražnje".

Građevinarstvo je u julu zabeležilo rast od 2,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, po najvišoj stopi od februara ove godine, precizira se u saopštenju.

Proizvodnja energije je porasla 2,6 procenata. Prerađivačka industrija je, međutim, zabeležila minus od 2,3 odsto, na šta je uticao nagli pad investiranja u proizvodnju robe od 3,6 procenata, prenosi njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka pad proizvodnje građevinarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana