Tekst objavljen: 14.05.2016 10:00        


Nemačka Federalna kanceralija za kartele kaznila je nekoliko maloprodavaca sa ukupno 90,5 miliona evra zbog dogovaranja cena piva. 

Nemačka: Kazna od 90 mln evra zbog nameštanja cena piva

Novčane kazne su proistekle iz najnovije runde istrage započete 2010. godine, koja je ovaj put rezultirala ukupnim iznosom "globe" od oko 242 miliona evra, uključujući kazne za dogovaranje cena kafe, slatkiša, hrane za kućne ljubimce i proizvoda za negu tela, rekao je danas portparol kancelarije za kartele, prenosi Wall Street Journal.

Kancelarija za kartele je otkrila da su trgovci u dosluhu sa nemačkom podružnicom pivare Anhojzer-Buš InBev NV utvrđivali cene piva između 2006. i 2009. godine, posebno za njene pšenične pivske brendove - Bek, Hasereder i Francizkaner, navodi američki finansijski dnevnik.

Među kažnjenim trgovcima nalazi se i Metro AG, različiti ogranci lanca supermarketa Edeka, A. Kempf Getrenkegrozhandel, kao i Neto Marken-Diskont AG. Ove kompanije su dobile niže kazne jer su pristale na nagodbu.

Kancelarija za kartele nije kaznila pivaru AB InBev, kao ni grupaciju supermarketa Reve zbog njihove saradnje u istrazi.

Vest o kazni dolazi u neugodnom trenutku za nemačku industriju piva koja upravo obeležava 500. godišnjicu Rajnhejtsgebota, odnosno zakona o čistoti piva, koji predstavlja, kako kažu u Udruženju nemačkih pivara DBB, najstariji zakon o zaštiti potrošača, piše Volstrit.

Taj zakon, koji je 1516. godine doneo vojvoda Vilhelm IV u Bavarskoj, bio je delom osmišljen kako bi zaštito Bavarce od zelenaških cena.

Njime je takođe predviđeno da su voda, slad, hmelj i kvasac jedini dozvoljeni sastojci u procesu proizvodnje piva. Zakon je postao obavezan za sve nemačke proizvođače piva 1906. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kazna za prpdavce Wall Street Journal pivo Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana