Tekst objavljen: 08.06.2016 9:00        


Građane koje ček uvuče u nedozvoljeni minus čeka kazna - osim visoke kamate banka im zabranjuje i uzimanje čekova narednih mesec dana.

Nema čekova za neuredne klijenta

Da biste svakog meseca dobili čekove, koji su zbog nulte kamate sve popularnije sredstvo plaćanja, morate biti više nego uredan klijent u banci.

Sve više banaka, naime, počelo je da kažnjava svoje klijente ukoliko zbog čekova uđu u nedozvoljeni minus. Pored visoke kamate koja mesečno iznosi čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje), banke im zabranjuju uzimanje novih čekova tokom 30 dana. Na njih stavljaju embargo bez obzira na to koliko novca imate na računu.

- Bankama je ulazak u nedozvoljeni minus signal da je klijent u ozbiljnom finanijskom problemu, a to nikome nije u interesu. Embargom na čekove praktično ih podsećaju da “neuredni” klijenti moraju da snose posledice - kažu u jednoj banci.

Napominju i da sve više građana ulazi u nedozvoljen minus upravo zbog čekova. Najčešći razlog je nedostatak novca, ali se često dešava i da građani zaborave da im ček na naplatu dospeva krajem meseca kada je račun uglavnom “počišćen”.

- Zato je bolje da čekove puštate početkom meseca kada je račun u zelenom - savetuju u banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Stefan 14.10.2020 20:05

    Koliko se naplacuje kamata ako zakasnim da uplatim pare za cek

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minus na računu čekovi kamate na minus banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana