Tekst objavljen: 19.10.2017 12:50        


Nakon završetka pilot faze prekvalifikacija za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, premijerka Ana Brnabić najavila je početak druge faze za 900 polaznika.

Nekad ugostitelj, danas programer sa 700 USD plate

Nenad Nastasić, bivši ugostitelj, jedan je od 100 polaznika pilot faze, koji je nakon te obuke stekao osnovno programersko obrazovanje, danas je radnik u kompaniji "ELE teksting" sa mesečnom zaradom od 700 dolara.

"Imajući u vidu da su digitalizacija i podrška IT sektoru jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je pilot faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, odlučili smo da nastavimo program prekvalifikacije sa još 900 polaznika", istakla je Brnabić.

Kako je naglasila, time je Vlada ispunila obećanje da se 2017. godine u program prekvalifikacija uključi 1.000 ljudi širom Srbije koji žele da se prekvalifikuju i oprobaju u oblastima IT sektora.

"U ovom trenutku na tržištu informacionih tehnologija imamo deficit od 15.000 ljudi", rekla je Brnabić i dodala da je program prekvalifikacije samo jedan u nizu načina kojim vlada želi da nadoknadi taj nedostatak.

“Ovim programom želimo da smanjimo deficit kadrova u sektoru informacionih tehnologija i da povećavamo zaposlenost u Srbji", podvukla je premijerka.

Pored prekvalifikacije, dodaje ona, vlada je povećala broj mesta na IT fakultetima i uvela informatiku kao obavezan predmet u osnovnim školama.

Premijerka je poručila da je program prekvalifikacije rađen u saradnji sa kompanijama i pozvala privrednike i kompanije da nastave sa podrškom tom programu.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije i Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUpravu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta.

U pilot fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano je 100 polaznika.

Njih 94 završilo je obuku, većina polaznika, njih skoro 70, nakon obuke dobili su prakse, dok se desetak zaposlilo.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
programeri it sektor plate programera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana