Tekst objavljen: 12.05.2015 16:52        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 10,5 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni priliv u aprilu, u neto iznosu od 110 miliona evra, ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu.

NBS:Devizne rezerve na kraju aprila 10,5 milijardi evra

Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 88,1 milion evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 41,4 miliona evra, saopštila je NBS.

Veći odliv iz deviznih rezervi je realizovan po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,9 miliona evra.

Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 56,9 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 32,8 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009.

Neto devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 8, 37 milijardi evra i predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, u okviru aranžmana zaključenog 2009.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 628,7 miliona evra i bio je za 133,7 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,10 milijardi evra.

Dinar je u aprilu nominalno aprecirao u odnosu na evro 0,1 odsto, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 140 miliona evra i prodajom 30 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve devizne rezerve nbs MMF nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana