Tekst objavljen: 19.02.2017 14:28        


Referentna kamatna stopa u Srbiji ostaje na postojećem nivou od 4,0 odsto, odlučio je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije.

NBS zadržala referentnu kamatu na nivou od 4,0 odsto

Izvršni odbor je, kako se navodi u saopštenju NBS, prilikom donošenja ove odluke imao u vidu novu srednjoročnu projekciju inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka 2017. godine niži i da iznosi 3,0 procenta uz odstupanja od plus/minus 1,5 procentnih poena.

U NBS očekuju da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama novog cilja.

Takvom kretanju inflacije trebalo bi pre svega da doprinesu oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i rast domaće tražnje.

S druge strane, još neko vreme bi dezinflatorno trebalo da deluju relativno niski troškovi u proizvodnji hrane.

Izvršni odbor NBS smatra da neizvesnost u međunarodnom okruženju, pre svega u pogledu kretanja svetske cene nafte i dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, nalaže oprezno vođenje monetarne politike.

"Divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka dodatno je povećana, a time i neizvesnost njihovog uticaja na globalne tokove kapitala. Ipak, otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja sada je veća zahvaljujući boljim makroekonomskim izgledima naše privrede, a pre svega ubrzanju privrednog rasta praćenog daljim smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže".

Na današnjoj sednici je usvojen februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 22. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 14. marta 2017, navodsi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs ciljana inflacija referentna kamatna stopa referentna kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana