Tekst objavljen: 08.05.2014 13:26        


Izvršni odbor NBS smanjio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na devet procenata. Donoseći odluku o smanjenju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja, kao i da su inflatorni pritisci značajno smanjeni.

NBS snizila referentnu kamatu na devet procenata

Centralna banka dodaje da su inflatorna očekivanja finansijskog i realnog sektora na srednji rok takođe stabilna i u granicama cilja.

Izražen dezinflatorni uticaj u narednom periodu imaće niska agregatna tražnja koja je, između ostalog, posledica i pada kreditne aktivnosti i negativnih tendencija na tržištu rada, kao i dalje niski troškovi u proizvodnji hrane. Kretanja na deviznom tržištu su stabilna čemu, pored mera monetarne politike, doprinosi i nizak tekući deficit platnog bilansa, ocenio je Izvršni odbor.

Za sada je izostao negativan uticaj na premiju rizika zemlje i spoljnotrgovinske tokove zemlje povodom prisutnih geopolitičkih tenzija oko krize u Ukrajini i smanjenja obima kvantitativnih olakšica FED-a, konstatovao je Izvršni odbor.

Po oceni Izvršnog odbora finansijsko tržište pozitivno reaguje na najavljene ekonomske mere nove Vlade, koje ukazuju na odlučnu i punu primenu mera fiskalne politike. To bi stabilizovalo inflaciju na niskom nivou i stvorilo prostor za dalju relaksaciju monetarne politike.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu 14. maja 2014.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. juna 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana