Tekst objavljen: 14.03.2018 13:23        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3,25 odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto

U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, inflacija je u februaru smanjena na 1,5% međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine. Da su inflatorni pritisci niski potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3% međugodišnje.

Prema februarskoj centralnoj projekciji, usporavanje inflacije, po osnovu baznog efekta, očekujemo i u narednim mesecima, a zatim njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje.

Da su inflatorni pritisci ostali niski ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja – finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija kako za godinu, tako i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda. Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta.

Iako je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda i dalje volatilno, u narednom periodu se ne očekuje njihov znatniji rast. Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. aprila 2018.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije manja referentna kamata nbs referentna kamata referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana