Tekst objavljen: 07.11.2019 14:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu stopu smanji sa 2,50 na 2,25 odsto, što je najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, saopštila je NBS

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 2,25

Na taj način, kako je istaknuto, centralna banka dodatno podržava kreditni i privredni rast.

"Donoseći takvu odluku Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu da su inflatorni pritisci dodatno oslabili. Кao i u drugim zemljama u okruženju, usled smanjenja doprinosa cena hrane, pre svega povrća s dolaskom nove poljoprivredne sezone, kao i niže svetske cene nafte, međugodišnja inflacija u Srbiji se prethodnih nekoliko meseci usporavala i u septembru je iznosila 1,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS smatra da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i rekordnom nivou deviznih rezervi.

"Javne finansije su, kao i u prethodne dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa petu godinu zaredom u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija. Aktuelni ekonomski pokazatelji ukazuju da je rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju bio veći u odnosu na prethodne projekcije, vodjen oporavkom preradjivačke industrije nakon završenih remonta u naftnoj i hemijskoj industriji i usled aktiviranja investicija iz prethodnog perioda, kao i bržim rastom aktivnosti u sektoru gradjevinarstva i usluga", navela je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovodjenja monetarne politike, na odluku Izvršnog odbora da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu uticala su i kretanja u medjunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Na današnjoj sednici je Izvršni odbor usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen 14. novembra. Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa referentna kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana