Tekst objavljen: 04.11.2017 11:30        


Narodna banka Srbije objavila je kratko uputstvo na društvenoj mreži Tviter u kojem upozorava štediše na šta da obrate pažnju ako štede u banci.

NBS savetuje: Štedite u banci, raspitajte se o...

Tako se među savetima srpske centralne banke u Nedelji štednje nalazi onaj da se detaljno raspitate koje vrste oročene štednje postoje, kao i koliko iznose kamatne stope za pojedine vrste štednje, koji su rokovi oročenja i da li i pod kojim uslovima uloženi novac može da se razoroči. Jedan od saveta je i da se raspitate o tome da li banka primenjuje komforni ili proporcionalni metod obračuna kamata, odnosno koji biste iznos kamate ostvarili za određeni period, za sredstva koja ste namenili za štednju.

Bitno je i da zatražite bliže informacije o kamatnoj stopi koja se primenjuje, da li je fiksna ili promenjiva i ako je promenjiva, od kojih elemenata zavisi njena promena.

Uz to, savet je i da proverite da li ste u obavezi da platite porez na kapitalnu dobit i u kom procentu u odnosu na ostvarenu kamatu.

U srbiji se kao Dan štednje obeležava 31. oktobar, ali banke tradicionalno posebne ponude nude uglavnom tokom narednih sedam dana ali i celog novembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Budimir Trifunovic 09.11.2017 22:43

    Telenor banka, 4,8%??!?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nedelja štednje štediše kamate na štednju Narodna banka Srbije vrste štednje uslovi štednje štednja 2017

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana