Tekst objavljen: 10.07.2014 12:45        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 8,5 odsto

- Iako se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja i inflatorni pritisci su veoma niski, čemu, pored agregatne tražnje kao glavnog dezinflatornog faktora u srednjem roku, doprinose i stabilnost kursa dinara i inflacionih očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na sadašnjem nivou, imajući u vidu rizike koji se u narednom periodu mogu nepovoljno odraziti na ekonomska kretanja u Srbiji - kaže se u saopštenju.

Izvršni odbor je konstatovao da nedavne poplave imaju negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici, rudarstvu i poljoprivredi, zbog čega su izgledi ekonomskog rasta u ovoj godini nepovoljniji od očekivanih. Iz istih razloga, nepovoljnija će biti i platnobilansna kretanja. Ipak, očekuje se da će podstrek ekonomskoj aktivnosti u narednom periodu dati subvencionisani krediti, radovi na otklanjanju posledica poplava, kao i očekivano ubrzanje realizacije projekta Južni tok.

Potreba da se saniraju štete i posledice poplava jednokratno će povećati troškove države. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi - kažu u NBS.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da su, iako nešto manje izraženi, i dalje prisutni i rizici iz međunarodnog okruženja, koji mogu uticati na likvidnost na međunarodnom tržištu kapitala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    boban 10.07.2014 13:56

    Kada je privreda u krizi kamate se spustaju na 3% ili 2%,u normalnim zemljama.Ne u Srbiji.
    Ovako visoke kamate ne bi preziveo ni SONY,HONDA ili Tojota.
    Ovako visoke kamate odrzavaju jak Dinar, sto pogoduje samo uvoznicima I
    stranim bankama.Strane banke uzimaju novac po 1% ,menjaju u Dinare I kupuju Zapise NBS koji
    donose 10%.Srbija im garantuje stabilan kurs Dinara za vreme trajanja Zapisa.Smejurija od drzave.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana