Tekst objavljen: 14.04.2017 13:01        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto. Pri donošenju te odluke, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od 3,0 procenta uz odstupanja od 1,5 procentnih poena u oba pravca, navodi se u saopštenju NBS.

NBS: Referentna kamata ostaje 4,0 procenta

Inflacija je od početka godine u granicama cilja, i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje, a na takvo njeno kretanje, kako se objašnjava, pre svega je uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016, kao i viši rast cena voća i povrća od sezonski uobičajenog, zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski ukazuje bazna inflacija koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 procenata međugodišnje, kao i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja, napominju iz NBS.

Iz centralne banke poručuju da će Izvršni odbor i u narednom periodu pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i ECB-a, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, ocenjuje NBS.

U saopštenju se ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb fed Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana