Tekst objavljen: 27.10.2020 13:00        


Dinarska i devizna štednja građana nastavlile su da se uvećavaju i ugodini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS)

NBS: Rast štednje uprkos pandemiji

Prema poslednjim podacima, dinarska štednja iznosi gotovo 90 milijardi dinara, a od 2013. godine se u proseku se godišnje povećava za 9 milijardi godišnje.

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 18,5 milijardi dinara (skok od oko 30 odsto), dok je ovogodišnje povećanje oko 10 milijardi (gotovo 13 odsto).

Prosečan godišnji rast dinarske štednje u procentima od 2013. godine iznosi 25 odsto, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano, za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rast, iako umereniji, beleži i devizna štednja stanovništva, dodaje NBS.

Ona je prema poslednjim podacima dostigla 11,2 milijardi evra i, nakon povećanja za 800 miliona evra u 2019. godini, u ovoj godini beleži rast za 400 miliona evra (oko 3,7 odsto).

"Štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara, dobio bi oko 2.200 dinara (ili blizu 20 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra, odnosno protivvrednost iznosa od 100.000 dinara", navodi NBS.

Analiza centralne banke ukazuje da je dinarska štenja isplativija ina kraće i na duže rokove, te da je štednja u domaćoj valutikod oročavanja depozita na tri meseca, bila isplativija od štednje u evrima u gotovo 90 odsto kvartala od 2013. godine.

"Promovisanjem dinarske štednje i njene veće isplativosti, NBS nastavlja sa dosadašnjom praksom podsticanja procesa dinarizacije, tako da će i u narednom periodu nastaviti da u saradnji sa Vladom Srbije preduzima mere i aktivnosti usmerene ka ostvarenju tog cilja", zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije korona virus rast štednje pandemija štednja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana