Tekst objavljen: 29.05.2018 9:20        


Privrednici nisu dužni da potrebnu dokumentaciju za otvaranje računa u banci dostavljaju u papirnom obliku, podsetila je Narodna banka Srbije.

NBS: Privrednicima otvaranje računa bez papira

Kako je navedeno iz NBS, privrednici to mogu da učine slanjem dokumenata banci u elektronskoj formi.

Povodom pojedinih napisa u medijima da banke insistiraju da im privredni subjekti prilikom otvaranja računa dostavljaju rešenje o registraciji u papiru i overeno pečatom registratora, iz NBS poručuju da je na bankama da iskoriste opcije koje im nude propisi NBS, čime će olakšati proceduru otvaranja računa pravnim licima i preduzetnicima, kako u interesu korisnika, tako i u interesu veće konkurentnosti banaka na tržištu.

"Odlukom o bližim uslovima i načinu otvaranja, vodjenja i gašenja tekućih računa, koja je na snazi još od 2015. godine, jasno je propisano da pravna lica i preduzetnici ne moraju dostaviti banci rešenje o upisu u registar, ako im je banka u predugovornoj fazi pružila informaciju da će potrebne podatke preuzeti u elektronskoj formi od organizacije nadležne za vodjenje registra privrednih subjekata", navodi se u saopštenju NBS.

Pored toga, pravna lica i preduzetnici koji banci dostavljaju rešenje o upisu u registar, nisu dužni da to rešenje dostave u papirnom obliku, već ovo rešenje svakako mogu dostaviti banci i u formi elektronskog dokumenta, ističu iz NBS.

Takođe, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, potrebni podaci se mogu pribaviti i iz drugog odgovarajućeg dokumenta Agencije za privredne registre (bilo u papiru ili u elektronskoj formi) koji klijent dostavi banci, kao i neposrednim uvidom u registar privrednih subjekata koji vodi APR na svojoj internet stranici.

NBS nastoji da svojim propisima podrži i podstakne korišćenje savremenih tehnologija kod usluga koje pružaju finansijske institucije, pre svega imajući u vidu potrebe korisnika finansijskih usluga i zahteve 21. veka da se usluga pruži kvalitetno i na što jednostavniji, brži i efikasniji način, zaključuje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otvaranje računa poljoprivreda poljoprivrednici banke nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana