Tekst objavljen: 15.11.2013 15:45        


Narodna banka Srbije kupila je juče na međubankarskom deviznom tržištu 100 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, što je najveća dnevna intervencija NBS do sada na strani kupovine deviza.

NBS neće dozvoliti turbulencije na deviznom tržištu

- Prateći signale tržišta, reagovali smo odlučno, ali odmereno da bi obezbedili stabilnost deviznog tržišta, ne ugrožavajući pri tome princip slobodnog funkcionisanja tržišta - rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Svesna značaja stabilnosti deviznog kursa po uravnoteženje inflacije i opštu makroekonomsku i finansijsku stabilnost, Narodna banka će i ubuduće pažljivo analizirati signale sa deviznog tržišta i po potrebi reagovati odlučno i blagovremeno u oba smera, sprečavajući prekomerne dnevne oscilacije kursa i obezbeđujući normalno funkcionisanje deviznog tržišta. Pri tome, očekivanja finansijskog i realnog sektora da će inflacija i u narednom periodu biti na niskom i stabilnom nivou - što ostaje prioritetni cilj NBS - kao i popravljanje spoljnotrgovinske pozicije zemlje takođe će doprineti stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu - ocenila je guverner Tabaković.
Od početka godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 425 miliona evra, ali je kroz realizovane kupovine u devizne rezerve do sada vraćeno 355 miliona evra.

Tabaković kaže da je time "Narodna banka potvrdila odlučnost i spremnost da reagujući u oba smera ne dozvoli veće turbulencije na deviznom tržištu, ne ciljajući pri tom nijedan nivo deviznog kursa".

- Jačanje kursa dinara posledica je povećanog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dinarske hartije od vrednosti, prisutno od oktobra. Na to je sa jedne strane uticala poslednja odluka Evropske centralne banke da smanji osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,25%, čime je stranim investitorima povećana atraktivnost ulaganja u tržišta zemalja u razvoju sa višim stopama prinosa, a sa druge poboljšana makroekonomska kretanja u Srbiji, pre svega, smanjivanje inflacije i donošenje mera Vlade RS na planu fiskalne konsolidacije - objašnjava guverner Tabaković.

Ona je istakla da je Narodna banka Srbije u cilju stabilizacije deviznog tržišta od oktobra kupila ukupno 265 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije kursna lista nbs nbs devizni kurs mere Narodne banke Srbije kurs dinara jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana