Tekst objavljen: 30.07.2015 16:27        


Narodna banka Srbije upozorila je danas građane koji planiraju dugoročno da se zadužuju u devizama, da postoji rizik od rasta kamata na takve pozajmice. 

NBS: Moguć rizik od rasta kamata kod dugoročnih kredita

"Mi ne kažemo da će kamate nužno da rastu, već želimo da informišemo građane, da im bude jasno šta bi moglo da se desi. Samo upozoravamo klijente da je moguće da se izlože kreditnom riziku", rekla je generalni direktor Sektora za finansijsku stabilnost Ana Ivković.

O tome bi, kako je navela, posebno trebalo da vode računa građani koji uzimaju stambene kredite, koji se odobravaju mahom na 30 godina.

Ona je objasnila je da su kamate najvećih centralnih banaka Evropa već duže vreme na izuzetno niskom nivou, a nakon perioda niskih kamata, obično usledi period kada one rastu.

Ivković je rekla da to ne znači ni da će kamate na stambene kredite odmah da rastu, već to može da se desi u srednjem roku, za pet ili 10 godina, ili da se ne desi uopšte.

"Iskustvo nas je naučilo da ne bi trebalo olako da se zadužujemo, a da ne sagledavamo svoje mogućnosti, a posle ne možemo da vraćamo dugove. Ovo je poziv na oprez pre svega", rekla je ona na predstavljanju godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2014. godinu.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković osvrnula se i na dinarske pozajmice i dodala da sa te strane centralna banka očekuje pad kamata na kredite u dinarima. 

"To posebno zato što je NBS uticala postepenim snižavanjem referentne kamatne stope, što će ujedno uticati na onih 30 odsto tokova u finansijskom sistemu koji nisu u evro znaku", rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odluke nbs stambeni krediti zaduživanje zaduživanje građana referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana