Tekst objavljen: 21.07.2014 10:30        


Uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca za srpske rezidente, za šta postoje zakonski uslovi, moglo da se dogodi do kraja 2014. godine, a u ovom trenutku to zavisi, pre svega, od poslovne odluke Pej Pala (PayPal), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS: Do kraja godine moguć i prijem para preko Pejpala

Centralna banka podseća da su Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. stvorene pravne pretpostavke za poslovanje Pej Pala u Srbiji i da nije potrebno dodatno menjati taj zakon.

Pej Pal je 10. aprila 2013. godine uveo za pravna lica i građane u Srbiji mogućnost obavljanja plaćanja prema inostranstvu (send opcija) radi kupovine robe i usluga, pri čemu je ostavio uvođenje opcije prijema novca (receive opcija) za neku od narednih faza svog razvoja u Srbiji.
- NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima Pej Pala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine - navodi se u saopštenju.

To u ovom trenutku, kako se dodaje, zavisi pre svega od poslovne odluke Pej Pala i vremenskog okvira njene tehničke realizacije.

NBS podseća da je zakonskim izmenama iz 2012. godine omogućeno da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca, radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    slobodan 27.07.2014 19:35

    Pa krajnje je vreme da se omogući prijem para--ovo je diskriminacija koju omogućava domaća prodana vlast!!
    Neverovatno da nam država onemogućava prijem doznaka po raznim samo nama znanim osnovama--nije tačno da je za to odgovoran samo pej pal sistem--NBS mora i može to usloviti!! Banke su derikože-njima se ne isplati da se dozvolii prijem doznaka na taj način!
    Analizirajte šta sve naplaćuju banke za naše pare!! lopovija-omogućena od strane države--tačnije Min.finansija.

  2. User image
    Pero 16.08.2014 11:25

    Даће Бог, али ни то неће спасити Србију. Ако неко озбиљно ради нешто преко нета, настрадаће као она двојица што су рекламирали иностране кладионице и вуку се по суду јер их је тужила Лутрија Србије. Шта год озбиљно да радите на нету, озбиљно ћете да надрљате, јер су такви прописи да штите "наше" фирме и банке у Србији, које ни не постоје више, осим пар изузетака које заиста треба штитити. Штити се монопол или олигопол, бахатост, саможивост и грамзивост, што странаца, што домаћих увозника.
    Пејпал нас неће решити проблема са скупом поштарином, као и нестајањем пошиљки у пошти и на царини. Прво то урадити, јер ће разочарање увођењем примања новца бити потпуно.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac PejPal paypal online trgovina internet trgovina nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana