Tekst objavljen: 11.12.2015 12:29        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10.746,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 277 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, i što je za 71,7 miliona evra više u odnosu na prošli mesec.

NBS: Devizne rezerve u novembru 10.746 miliona evra

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 121,4 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 108,4 miliona evra. Ostali prilivi iznosili su 48,8 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 142,3 miliona evra, izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 52,0 miliona evra, i povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 98,4 miliona evra. Ostali odlivi iznosili su 37,0 miliona evra neto.

Neto devizne rezerve na kraju novembra iznosile su 8.876,0 miliona evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 545,8 miliona evra i bio je za 40,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.077 miliona evra.

Dinar je u novembru nominalno deprecirao prema evru za 0,4 %, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nbs devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana