Tekst objavljen: 17.02.2018 15:57        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 9.647,7 miliona evra (prema preliminarnim podacima), čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga.

NBS: Devizne rezerve u januaru iznosile 9.647 mlrd EUR

To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju januara 7.913,0 miliona evra. Bruto devizne rezerve su u januaru smanjene za 314,0 miliona evra, a neto devizne rezerve za 361,0 milion evra.

U januaru su prilivi u devizne rezerve ostvareni po osnovu - neto prodaje (veća prodaja od dospeća) deviznih hartija od vrednosti, izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima pokrili gotovo polovinu odliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (neto smanjenje 111,5 miliona evra).

Neto razduženje države po osnovu deviznih kredita (61,3 miliona evra), kao i negativan efekat međuvalutnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu (141,2 miliona evra) doprineli su u najvećoj meri smanjenju deviznih rezervi u januaru tekuće godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 882,8 miliona evra i bio je za 569,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%, a Narodna banka Srbije je radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 180 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije devizne rezerve m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana