Tekst objavljen: 04.11.2013 16:30        


Ne postoje zakonske prepreke, ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije PayPal u Srbiji, ističe Narodna banka Srbije, kako navodi, "povodom netačnih informacija koje su proteklih dana plasirane u medijima".

NBS: Bez ograničenja za Pejpal, ali mora da uvede dinar

U saopštenju se navodi da je "ovlašćenje za plaćanje i naplatu preko PayPal servisa sadržano u članu 32. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju, kojim je propisano da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga".

Narodna banka, takođe, ističe da kompanija PayPal nema zakonske prepreke da svoj servis ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to učinila, na primer, i sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. Takva odluka zavisi isključivo od PayPala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji.
To znači da rezidenti mogu da vrše naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko PayPal servisa.

Kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Republici Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, navodi NBS.

Informacija da je inostrana kompanija PayPal uputila zahtev Narodnoj banci Srbije da se preko njenog servisa u Srbiji vrše plaćanja po osnovu kupovine i prodaje roba i usluga između domaćih fizičkih i pravnih lica u devizama nije tačna, jer bi, kaže sa u saopštenju, "to predstavljalo očekivanje da će se, mimo Ustava i zakona, Srbija odreći svoje nacionalne valute i ozvaničiti uvođenje dvovalutnog sistema na svojoj teritoriji".

Naprotiv, Narodna banka Srbije će i ubuduće nastojati da smanji sadašnji stepen evroizacije i ojača ulogu dinara u sistemu, kao zakonskog sredstva plaćanja u Srbiji, i da na taj način ojača efikasnost monetarne politike u postizanju i očuvanju stabilnosti cena i finansijskog sistema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online trgovina internet trgovina PejPal paypal Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana