Tekst objavljen: 25.07.2016 9:54        


Građani Srbije poslali su u prva tri meseca ove godine 714 pritužbi i preuranjenih pritužbi na rad banaka, osiguravajućih kuća i drugih finansijskih institucija Narodnoj banci Srbije, a najviše su se žalili na zloupotrebu platnih kartica nakon gubitka ili krađe, plaćanja preko interneta, provizije, prijavljeno kašnjenje u otplati...

NBS: 714 pritužbi građana na banke, osiguravajuće kuće

Broj prigovora, uključujući i one koji su preuranjeni, u prva tri meseca 2016. veći je za 49,1 odsto nego u istom periodu 2015. ukazuje, kako ističu, da mnogi i dalje ne znaju da se po pravilu najpre moraju obratiti instituciji s kojom imaju problem, a tek ako sporni odnos ne reše, mogu da se žale centralnoj banci.

Najveći broj pritužbi građana upućen je bankama, budući da s tim sektorom najviše i imaju posla. Prema podacima NBS, bankarskom sektoru je namenjeno 424 pritužbi i preuranjenih pritužbi, dok je 289 bilo namenjeno osiguravajućim društvima, a jedan lizing kući.

Kako je navedeno u izveštaju Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga NBS, pritužbe na banke mahom su se odnosile na zloupotrebu platnih kartica nakon gubitka ili krađe, plaćanja putem interneta, osnov i visinu prijavljene docnje Kreditnom birou, vrstu i visinu naknada banaka, visinu i način obračuna zatezne kamate u slučaju docnje, zatim nedovoljno obaveštavanje u predugovornoj fazi o uslovima kredita...

Nagli porast broja prigovora posledica je, smatra NBS, novog Zakona o osiguranju koji je u primeni od juna 2015. a kojim su, kako je navedeno, unapređeni mehanizmi zaštite prava i interesa osiguranika, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica.

Najveći broj prigovora u ovoj oblasti odnosio se na autoodgovornost (30,4%), nezgodu (29,3%), osiguranje imovine (8,4%) i osiguranje života (7,2%).

Građani su se u prvom kvartalu najčešće žalili na visinu i osnov ponuđene naknade štete kod osiguranja od autoodgovornosti, nepriznavanje osnova za naknadu štete ili neslaganje sa procentima podeljene odgovornosti. Zatim, žalili su se i na procenat utvrđenog invaliditeta po osiguranju od posledica nezgode, probleme u ostvarivanju prava po osnovu polise osiguranja imovine...

Centar je u periodu od 1. januara do 31. marta primio jednu pritužbu s prigovorom na rad davalaca finansijskog lizinga.

U navedenom periodu Centar je primio i 193 preuranjenih pritužbi koje su građani slali NBS bez prethodnog obraćanja instituciji na čiji rad su imali primedbe, što je 11 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Najveći broj preuranjenih pritužbi odnosio se na rad banaka 86,5 odsto, a od toga na kredite 58,1 odsto, tekuće račune 14,4 odsto i platne kartice 10,2 odsto.

U navedenom periodu bilo je i 80 predloga za posredovanje, od čega je 26 prihvaćeno od strane finansijskih institucija, a 54 je odbijeno.

U prvom kvartalu je zakazano i održano 27 postupka posredovanja, što je za 2,25 puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog broja medijacija, postupak je okončan u 21 slučaju, pri čemu je u 38,1 odsto okončanih postupaka postignut sporazum između institucije i korisnika.

Najveći broj posredovanja u navedenom periodu odnosio se na sporne odnose u vezi s korišćenjem kredita (22%), autoodgovornost (15%) i platni promet (11%).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pritužbe građana banke krediti platne kartice nbs centar za zaštitu korisnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana