Tekst objavljen: 16.12.2013 10:00        


Prema podacima Narodne banke Srbije, 19 banaka je, u skladu sa preporukom centralne banke, umanjilo glavnicu kredita, kod kojih je pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, povećana rata zbog primene neodredivih elemenata promenljive kamatne stope.

NBS: 19 banaka umanjilo glavnicu kredita klijentima

Istovremeno, 12 banaka izjasnilo se da takve kredite nisu ni odobravale, te da smatraju da se preporuka na njih ni ne odnosi.

- U Hipo Alpe Adrija banci kažu da bi do kraja godine trebalo da bude reššeno oko 80 odsto takvih slučajeva
- U Pireus banci navode da su na ime uvećanih kamata klijentima vratili 3,5 miliona evra
- U Eurobanci kažu da ta banka nema više neodredive elemente u svojim cenovnicima, niti u otplati kreditnih proizvoda
- U Erste banci kažu da banka poštuje preporuku koja se odnosi na oko jedan odsto portfolija kredita stanovništvu u toj banci
Na kraju oktobra, kod 5.502 kreditne partije koje su imale ugovorene odredbe neodredivih elemenata promenljive kamatne stope, a čiji je ukupni iznos 11,3 milijarde dinara, banke su po osnovu prevremene otplate glavnice kredita, a u skladu preporukom NBS, umanjile glavnice u ukupnom iznosu od 583 miliona dinara.

Pojedine banke, uglavnom one koje su imale manje iznose ovakvih kredita, izvršile su preporučeno umanjenje jednokratno, dok su se neke banke kod kojih je prisutan značajniji iznos tih kredita, opredelile da u ratama izvrše preporučeno umanjenje, naveli su u NBS.

NBS je preporukom od 31. maja bankama preporučila da, za svaki pojedinačni ugovor o kreditu zaključen pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, utvrde ukupan iznos novčanih sredstava koji su naplatile po osnovu povećanja neodredivih elemenata promenljive kamatne stope, i to u periodu od jednostranog povećanja do početka primene tog zakona.

Nakon utvrđivanja iznosa, banka će uračunati taj iznos u prevremenu otplatu kredita i o tome će klijentu bez odlaganja dostaviti obaveštenje sa izmenjenim planom otplate kredita, navedeno je u preporuci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rata kredita rate kredita Srbija zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana