Tekst objavljen: 27.03.2014 15:00        


Kako se postarati da finansijsko obrazovanje vašeg deteta bude bez pukotina? Uz malo truda, možete da nađete brojne prilike u svakodnevnom životu da biste pokazali važne lične finansijske koncepte vašoj deci.

Naučite svoju decu veštinama upravljanja novcem

U daljem tekstu možete pročitati sedam poučnih trenutaka.

1. Pokažite vaš mesečni proces plaćanja računa


Možda imate automatsko plaćanje računa sa vašeg tekućeg računa ili i dalje sve plaćate ručno, ali koji god da je vaš sistem, uputite vaše dete u isti. Pokažite mu kako se starate da sve bude plaćeno na vreme i da ima dovoljno novca da pokrijete te račune. To će mu pomoći da otkrije vrednovanje svih troškova koji se dešavaju svakodnevno.

2. Pokažite kako balansirate svoju čekovnu knjižicu

Bilo da još uvek koristite papirnu čekovnu knjižicu ili sve obavljate onlajn, trebalo bi da periodično poredite svoje beleške sa bankom, kako biste bili sigurni da niste neku proviziju ili kamatu već platili. Objasnite svom detetu zašto je to važno i šta treba raditi ako se pojavi neslaganje. Zatim, dopustite da vaše dete to uradi sledećeg meseca pod vašim nadzorom.

3. Pregledajte ponude za kreditnu karticu

Kako se vašem detetu bliži punoletstvo, možda će početi da dobija ponude za sopstvenu kreditnu karticu. Sedite zajedno i pregledajte neku od tih ponuda i pređite veće komponente, naročito kamatnu stopu i minimalne uslove otplate. Objasnite mu važnost upoređivanja kreditnih kartica pre nego što se obaveže. Najvažnije je da objasnite da je minimalna otplata gotovo beznačajna, jer se time samo prolongira dug i plaća se veća kamata. Pravi cilj je da se izbalansira svakog meseca, da bi se kreditna kartica koristila kao zamena za gotovinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4. Uputite ga u vašu sledeću ratu za hipoteku

Ako imate hipoteku, pokažite mu koliki je ukupni iznos zajma i koji su uslovi otplate, a zatim objasnite da li ste bili u mogućnosti da isti refinansirate i zašto. Pokažite kako hipoteka može biti veliki trošak, ali takođe naglasite da porodica ima pravo da zadrži tu kuću ako je u mogućnosti da otplaćuje na vreme hipoteku.

5. Objasnite poreze

To je odlična prilika da objasnite jednu od najvažnijih finansijskih odgovornosti. Objasnite vaš pristup porezima, bilo da koristite profesionalne savete i zašto, i koje izveštaje i račune čuvate kako biste olakšali proces plaćanja.

6. Objasnite u detaljima svoj penzioni plan

Naglasite značaj odvajanja novca na stranu duži period, koje investicione poteze možete napraviti sa istim i zašto birate baš taj određeni plan.

7. Proučite opcije finansiranja školarine

Postarajte se da naglasite značaj držanja duga pod kontrolom, jer to često postaje teret mladim ljudima sa kojim se bore godinama nakon diplomiranja. Odvajanje vremena da biste svog tinejdžera naučili kako da upravlja svojim finansijama obezbediće uvod u veštine koje su potrebne u kasnijem odraslom dobu, a moguće i nešto više: možda će dete početi da poštuje vašu brigu i pažnju koju ulažete u obezbeđivanju finansijskog blagostanja vašoj porodici.

1 komentar

  1. User image
    Zoran 26.03.2014 16:13

    jos kada bi neko u ovoj zemlji imao para sa kojima bi pokazao sve to bilo bi dobro. vratite se u realsnost, nije ovo amerika, nemacka ili svajcarska. ovo je drzava gde je narod bankrotirao. gde vi zivite?!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upravljanje novcem deca i upravljanje novcem naučite svoju decu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana