Tekst objavljen: 29.06.2015 15:03        


Gasovod "Istočni prsten", koji treba da poveže Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku, nastaviće da se razvija od sledeće nedelje, najavio je danas rumunski ministar energetike Andrej Dominik Gerea.

Nastavlja se razvoj gasovoda Istočni prsten

On je, međutim, istakao da zemlje učesnice u tom projektu za sad nisu zainteresovane da se preko tog projekta priključe na gasovod "Turski tok", koji treba da doprema gas iz Rusije do tursko-grčke granice i dalje preko teritorije Grčke.

Gerea je rekao da će 10. jula u Dubrovniku na sastanku ministara zemalja učesnica u "Istočnom prstenu" biti potpisan dokument koji će omogućiti nastavak realizacije projekta.

Rumunski ministar ponovio je da je, kad je reč o tom projektu, važan početak eksploatacije gasa u Crnom moru i da za sad ne postoji interes za učešće u drugim projektima, kao što je "Turski tok".

Delegacija Evropske unije u Srbiji nedavno je saopštila da je projekat "Istočni prsten" prvobitno bio planiran, ali da je obustavljen.

Takođe, premijer Slovačke Robert Fico prilikom posete Moskvi predložio je da se zemlje učesnice u tom projektu preko gasovoda "Istočni prsten" povežu sa "Turskim tokom".

Realizacijom te ideje Srbija bi bila zaobiđena na kopnenoj trasi gasovoda "Turski tok", koji je planiran da od Rusije transportuje gas od Crnog mora do tursko-grčke granice, odakle bi kopnena deonica prolazila preko teritorije Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske, sve do Austrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruski gas turski tok gradnja gasovoda gasovod istočni prsten

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana