Tekst objavljen: 10.03.2017 11:45        


Broj građana koji su prevareni prilikom kupovine nekretnina smanjen je za 72,9 odsto u proteklih pet godina, a materijalna šteta je sa 451 miliona snižena na 154 miliona dinara u prošloj godini, kaže za Tanjug šef odseka za suzbijanje prevara i falsifikata Policijske uprave u Beogradu, Saša Marković.

Najviše prevara vezano za nasleđivanje nekretnina

Za to je , prema njegovim rečima, zaslužno i uvođenje Centralnog sudskog registra za promet nekretninama.

“Poredeći period od 2011. do 2016. godine uočava se smanjenje otkrivenih krivičnih dela vezanih za prevaru građana prilikom prometa nepokretnoisti za 72,9 odsto, a vrednost materijalne štete je manja skoro tri puta“ , kaže Marković i objašnjava da je pre pet godina šteta bila 451,4 miliona, a prošle godine 154,7 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, lane je policiji prijavljeno 20 prevaranata osumnjičenih da su počinili 19 prevara i jedno krivično delo koje se tretira kao zloupotreba poverenja.

“Pre pet godina prijavljen je 31 prevarant, a osumnjičeni su da su počinili 63 krivična dela prevare, 10 zloupotreba službenog položaja i jednu zloupotrebu poverenja”, objašnjavaju u policiji.

Na osnovu podataka, ističu, vidi se da je 35,4 odsto manje procesuiranih počinilaca, a krivično delo prevara je sniženo za 69,8 odsto.

“Uvođenje centralnih registara za promet nepokretnostima u osnovnim sudovima direktno je uticalo na smanjene broja prevara ”, kaže Marković.

On upozorava da do prevare dolazi najčešće prilikom plaćanja u kešu investitorima na osnovu zaključenih predugovora i ugovora koji se tiču zgrada koje nikada nisu završene.

Prema Zakonu o krivičnom procesu, deo prijava sem policiji, podnosi se i nadležnim tužilaštvima koja takođe mogu da pokreću istragu. Međutim, tužilaštva ne raspolažu preciznim podacima o broju podnetih prijava za prevaru u trgovini nekretninama, pa su u ovom momentu policijski podaci o prevarama najrelevantniji.

Kako je Tanjugu rečeno u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, oni nemaju tehničke mogućnosti da iz prijavljenih prevara izdvoje one koje se odnose na prevare sa nepokretnostima.

“Građani uglavnom odlaze prvo u policiju dok manji broj, do deset odsto prevarenih građana se obraća direktno nama”, kažu u Tužilaštvu.U policiji navode da je u zadnjih pola godine primetno povećanje prevara vezanih za nasleđivanje stanova.

“Prave se ugovori koji imaju lažni pečat i overeni su u sudu. I upravo tu kreće problem. Kada proveravamo arhivu suda nailazimo na slučajeve da su celi listovi za overu pocepani i ukradeni, a neretko nedostaju i kompletne knjige overa”, kaže Marković.

On objašnjava da je očigledno da je neko iz arhiva pomogao da se ugovori o prodaji stanova lažno overe i ističe da je upravo ovih dana jedan slučaj aktuelan:
“Jedino službenici u arhivama suda imaju pristup dokumentima i neverovatno je da ova praksa opstaje godinama. Na taj način nije oštećen samo građanin koji je prilikom kupovine stana prevaren, već i desetine drugih koji sa ovim nemaju nikakve veze jer su i njihove overe iscepane i ukradene”.

Prema njegovim rećima, alarmantan je podatak da niko u Srbiji ne zna koliko starih osoba živi samo i da li imaju naslednike, a prevaranti to na neki način saznaju.

“Po zakonu, ukoliko neko nema naslednika, nekretnina pripada državi, ali je praksa da prevaranti na neki način dođu do podataka o ljudima koji žive sami i nemaju rođake. Posle njihove smrti upišu se u vlasništvo nad stanom” ,ističe on i kaže da su stare osobe često korisnici različitih socijalnih ustanova te da postoji sumnja da iz tih ustanova cure podaci.

Kako kažu, na osnovu falsifikovanog ugovora prevaranti pokreću raspravu o zaostavštini, a sud donosi rešenje i proglašava ih za vlasnike. Nakon toga, odlaze u katastar sa overenom kopijom i sa potvrdom suda se uknjiže, a zatim prodaju stan.

“Imali smo slučaj Knićaninove ulice gde je zgrada imala svega 20 stanova, ali je jedan od stanova prodat 14 puta, a investitor je uzeo od kupaca oko 5 miliona evra. Dobio je 3 godine zatvora i već je slobodan čovek, a građani su ostali bez životnih ušteđevina“ , kaže Marković i skreće pažnju da su kazne u nesrazmeri sa težinom prevara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prevare nekretnine nasleđivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana