Tekst objavljen: 18.04.2020 17:00        


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je EU izdvojila 700 miliona evra za Zapadni Balkan za borbu protiv pandemije koronavirusa, od čega će najveći deo otići u Srbiju

Najveći deo EU pomoći za zapadni Balkan dolazi u Srbiju

Fabrici je na onlajn konferenciji za novinare Srpske asocijacije menadžera (SAM) kazao da Srbija već prima podršku EU, kako za trenutne zdravstvene potrebe - 15 miliona evra, tako i 78 miliona evra za trenutni ekonomski oporavak.

"Vlada Srbije, kao i mnoge druge vlade, napravila je brzi paket mera za oporavak koji idu u pravom smeru, i po veličini i po tipologiji, koje su preduzele druge evropske zemlje. Njihov uticaj u velikoj meri će zavisiti od primene", naveo je Fabrici.

Predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović ocenio je da su donete ekonomske mere korektne, ali da nedostaje veća odlučnost i brzina u primeni, jer bi to doprinelo da se umiri neizvesnost.

"Nadam se da će implementacija biti onlajn, da neće biti mnogo administracije. Intervencija može da bude u radnom zakonu, da se omogući delimična zaposlenost ili privremena nezaposlenost, to bi značilo da se sačuvaju zaposleni i firme dok se biznis ne restartuje", objasnio je Damljanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predsednik NALED-a Vladimir Novaković istakao je da je ta organizacija predložila 10 mera za podršku privredi, usmerenih pre svega na preduzetnike i mala i srednja preduzeća, kao i podsticajne mere za izvoznike.

"Predložili smo formiranje fonda za najugroženije opštine, takođe smo sproveli analizu 36 država EU i Zapadnog Balkana koja poredi usvojene mere podrške privredi i njihov procenjeni uticaj, i Srbija je prema tome 10. u Evropi, ali na prvom mestu u našem regionu", objasnio je Novaković.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović kazao je da merama koje je Vlada donela za pomoć privredi nedostaju sektorske mere, usmerene na one koji su imali ogroman pad prometa kao što je hotelska industriju, turizam, restorani, koji će tek trpeti posledice krize.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU novčana pomoć zapadni balkan Srbija sem fabrici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana