Tekst objavljen: 22.12.2013 11:00        


Svakog jutra kada otvori oči, na bankovni račun Tajgera Vudsa legne uplata od 213.000 dolara. Tačnije, svakih sat vremena konto mu se uvećava za 8.900 "zelembaća", što je za trećinu više od jedne prosečne godišnje plate u Srbiji. I tako je svih 12 meseci, pa Amerikanac stiže do sume od 78 miliona, što ga dovodi na prvo mesto najplaćenijih sportista.

Najplaćeniji sportisti: Tajgeru i Rodžeru 150 mil. USD

Od toga je zaradio 65 miliona samo od sponzora, pre svega unosnih ugovora sa Najkijem i Roleksom, a značajan novac dobio je i od turnira u Abu Dabiju, Kini, Maleziji i Turskoj, i to samo da bi prihvatio učešće.

SAMO TRI ŽENE U TOP 100

Na prste jedne ruke mogu da se izbroje sportistkinje na spisku 100 najplaćenijih. Naime, na toj listi se nalazi 97 muškaraca, među koje su se "umešale" teniserke Marija Šarapova sa 29 miliona zarade u 2013, Serena Vilijams ima 20,5 (12 od sponzora), a Kineskinja Na Li 15.
Na drugoj poziciji ove liste nalazi se Rodžer Federer, možda i najbolji teniser u istoriji belog sporta, sa zaradom od 72 miliona. Jeste Švajcarcu oslabio refleks na bekhendu, ne osvaja titule kao nekad, ali čuveni tandem Najki-Roleks i ovde ima svoju računicu: od sponzora igrač iz Bazela dobija, baš kao i Vuds, 65 miliona.

Treći "bogataš" je Kobi Brajant, sa ugovorom u Lejkersima od 28 miliona godišnje i 34 miliona od reklama. Nedavno je potpisao produženje saradnje sa "jezerašima" na još dve sezone.

U stopu ga prati kolega iz NBA lige Lebron Džejms sa 42 miliona, a u top 10 još je i tandem iz NFL Briz i Rodžers (potpisao petogodišnji ugovor, vredan 110 miliona dolara). U društvu najplaćenijih su i golfer Fil Mikelson (preko 40 miliona od sponzora), pa Bekam, Ronaldo i Mesi. Kada se sve sabere, samo njih desetorica godišnje "obrnu" 553 miliona američkih dolara.

Od naših sportista na ovom spisku najbolje se kotira Novak Đoković, koji je 28. na svetu po zaradi. Forbs procenjuje da je Nole dobio 14 miliona od sponzora u 2013, odnosno 12,9 od turnira i tenisa. To je bolji bilans nego što ima Rafael Nadal (na 30. mestu) koji, doduše, ima bolje ugovore van terena: oni mu donose 21 milion, ali "kaska" na ATP turu sa pet miliona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najbogatiji sport sportisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana