Tekst objavljen: 15.03.2019 14:03        


Prosečna plata u Srbiji prošle godine iznosila je 49.650 dinara (oko 420 evra), 25 evra više nego u 2017. Međutim, postoje delatnosti i radna mesta na kojima su plate daleko više, kao i tražena zanimanja u pojedinim delovima Srbije za koje nadoknada takođe prevazilazi srpski prosek.

Najplaćenija zanimanja u različitim krajevima Srbije

Republički zavod za statistiku izvojio je delatnosti u kojima su plate bile najviše u 2018, a "Blic" je istraživao koja su najplaćenija radna mesta u različitim delovima Srbije, kao i za kojim zanimanjima je najveća potreba.

Biti računarski programer, zaposliti se u vazdušnom saobraćaju, ili se baviti istraživanjem tržišta u prevodu na srpski znači i izabrati pravi put. Naime, sudeći po zvaničnoj statistici, u tim delatnostima su plate najveće u Srbiji, i to skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

Beogradski okrug - najviše plate

U Beogradu raspored najplaćenijih zanimanja sličan je onom na republičkom nivou. Najveće plate imaju piloti koji i rade na najvećem aerodromu u zemlji.

- Plate pilota su u proseku od 3.500 evra pa naviše, a slična je situacija i sa kontrolorima letenja i kopilotima - navode u jednoj prestoničkoj HR agenciji.

Oni dodaju da su među najplaćenijima u glavnom gradu i programeri čije plate mogu da dosegnu i nekoliko hiljada evra u zavisnosti od toga da li su junior, medior ili senior programeri.

- Senior programeri imaju oko 2.000 evra platu, mediori oko 1.500 dok su juniori plaćeni do 1.000 evra - kažu oni. Velike plate imaju i account menadžeri (oko 100.000), kao i zaposleni u finansijkom sektoru gde finansijski savetnici primaju platu u proseku i do 110.000 dinara, a finansijski analitičari naplaćuju svoj posao u proseku do 80.000 dinara.

Zlatibor vapi za kuvarima

Unutrašnjost nije Beograd i zarađujemo manje nego nego kolege iz prestonice, kažu za "Blic" Užičani, predstavnici najplaćenijih zanimanja u Srbiji. Ipak, samo predstavnici jer njihove zarade, pričaju, daleko su ispod zarada u istom sektoru u većim i ekonomski moćnijim gradovima.

- Plate u bankama se kreću od 35.000 dinara pa naviše.

Bankarski službenik može da zaradi u proseku 50-60 hiljada. Na to ide i bonus koji se teško postiže. Kvote za bonus su iste za sve radnike naše banke, ali mi, za razliku od kolega iz Beograda, u gradu u kome se privreda svela na tri – četiri veće fabrike, moramo da rodimo mečku da bi je dostigli - priča nam bankarski službenik iz Užica.

I komercijalisti – zastupnici velikih domaćih i stranih firmi u Užicu, kažu da je pogrešno mišljenje da njihova branša po primanjima odskače od većine drugih.

- Plate se kreću od 50 do 80 hiljada dinara, i zavise od bonusa koje je na ovom području teško ostvariti.

Kako zaraditi bonus u regionu kome pripadaju Kosjerić, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica, opštine koje su među najsiromašnijim u Srbiji. Mi smo obični "rudari", mnogo više zarađuju naši regionalni šefovi uglavnom iz Čačka i Kragujevca - kaže komercijalista iz Užica. Među najplaćenijim i najtraženijim diplomama u užičkom kraju su kuvari za kojima vapi zlatiborska turistička privreda.

Doduše ne svi, nego samo savremeni koji odgovaraju potrebama modernog ugostiteljstva i koje uslovljava ekspanzija turizma na Zlatiboru. Tako kuvari početnici, osposobljeni da zadovolje ukuse sve elitnije klijentele, primaju platu od oko 500 evra dok njihove iskusnije kolege imaju i svih 800 evra. Kako je takvih kadrova malo, ovdašnjih hotelijeri plaćaju kuvare sa strane kojima su uz natprosečne plate za boravak na Zlatiboru obezbeđeni smeštaj i ishrana.

Kragujevac traži zavarivače i mašinske inženjere

Zbog razvoja preduzeća koja se bave mašinskom industrijom, posebno proizvodnjom vagona, i velike potražnje za radnicima i inženjerima, nejveće plate su među zavarivačima (i do 800 evra) kao i mašinskim inženjerima koji u pojedinim firmama primaju i do 2.000 evra mesečno. Nakon njih po zaradama su IT stručnjaci, koji zarađuju oko 1.000 evra.

Novi Sad - srpski IT centar

Prema poslednjim podacima republičkog Zavoda za statistiku prosečne zarade u Novom Sadu porasle su oko nove godine zahvaljujući novogodišnjim bonusima i drugim dodacima na platu tako da je prosečan Novosađanin zaradio 58.201 dinar neto, odnosno 80.156 dinara bruto.

Najveći prosek plata u Novom Sadu imaju zaposleni u IT industriji a ta činjenica ne čudi zato što je vojvođanska prestonica poznata po tome da je jedan od najvećih centara te privredne grane u Srbiji. Budući da prosek primanja u tom sektoru zavisi od senioriteta, odnosno iskustva, u Novom Sadu ima puno zaposlenih na visokim pozicijama programera sa visokim platama što značajno povećava i njihov prosek.

Plate junior programera kreću se od 700 evra neto za one koji rade sa programskim jezicima Java, Python I Swift do 1.500 evra za one koji rade C++. Plate za iste programske jezike ali za medior pozicije kreću se od 1.100 do 2.000 evra, a za seniore od 2.000 do 3.100 evra.

Zanimljivo je da u Novom Sadu "mrtvu trku" u vezi sa prosekom plate vode zaposleni u javnom sektoru i javnim preduzećima i radnici u građevinskoj industriji. U javnom sektoru plate se kreću između 70.000 i 100.000 dinara u zavisnosti od položaja odnosno radnog mesta a na administrativnim pozicijama, koje su ujedno i najbrojnije, plate iznose oko 80.000 dinara.

Slična je situacija i kod građevinaca zbog građevinskog buma u Novom Sadu gde iz dana u dan niču nove zgrade. Viljuškaristi mogu da zarade od 600 do 800 evra, tesari oko 900, kranisti oko 1.000, a armirači i do 1.200 evra. Najrazličitije plate imaju zidari i one zavise od položaja i poslodavca, a kreću se između 600 i 1.000 evra.

Zanimljiv je i podatak da se u evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu naći elektrozavarivači, armirači i zidari, a veoma su retki i diplomirani inženjeri elektrotehničkih, mašinskih i informatičkih struka. Svi oni mahom odmah nakon završetka školovanja nalaze posao u struci. Prosek plata u Novom Sadu značajno podižu i zaposleni u NIS-u i JP ‘’Srbijagas’’.

U tim firmama su prosečne plate oko 78.000 dinara, a za one na rukovodećim pozicijama one se kreću od 3.000 do 7.000 evra, pa čak i više i to od vremena kada su kompaniju NIS preuzeli Rusi. Slična je situacija i u bankarskom sektoru gde zaposleni na administrativnim poslovima imaju plate od 40.000 do 60.000 dinara, oni u nižem menadžmentu oko 70.000 hiljada, a oni na višim pozicijama preko 100.000 dinara.

U Nišu lekari na drugom mestu

Ne računajući direktore privatnih firmi, ali i nekih državnih isntitucija, najplaćeniji radnici u Nišu su zaposleni u IT sektoru. Stručnjaci iz ove oblasti mesečno zarade od 100.000 do 120.000 dinara. Na drugom mestu mogu biti lekari, koji sa dežurstvima prihoduju oko 100.000 dinara, ali se ta zarada uvećava ukoliko lekar radi i u državnom i privatnom sektoru.

Na trećem mestu su direktori pojedinih bankarskih filijala čija se zarada kreće oko 100.000 dinara, ali i naviše, u zavisnosti da li su angažovani na više pozicija u okviru banke.

- Radio sam u državnoj službi i mesečno zarađivao 50.000 dinara. Završio sam Elektronski fakultet, tako da mi znanje iz IT oblasti nije manjkalo. Usavršio sam svoje znanje i zaposlio se u privatnoj firmi, sada zarađujem 120.000 dinara, primam bonuse za prekovremeni rad i veoma sam zadovoljan, kaže Milan M. IT stručnjak.Ekonomisti, profesori, šefovi službi u državnim institucijama, zarađuju između 60.000 i 80.000 dinara, dok su zaposleni u komunalnim preduzećima plaćeni od 30-35.000 pa naviše.

Subotica vapi za majstorima svih profila


U Severnobačkom okrugu najviše zarađuju inženjeri zaposleni u stranim kompanijama, IT stručnjaci i pojedine zanatlije. Prema saznanjima "Blica" zarade inženjera su i do 150.000 dinara, ali pojedini napuštaju ovaj posao u Subotici zbog ponude iz drugih gradova, gde takođe strane kompanije, nude još veću od pomenute zarade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Plate u IT sektoru su oko 80.000, dinara i više, a prema rečima jednog privatnog automehaničara "i pored mesečne zarade od 950 evra radnik ga je napustio".

- Svi su otišli u inostranstvo. Morao sam da povećan jako zarade da bi zadržao dobrog automehaničara. Ali, ni plata od skoro 1.000 evra nije bila dovoljna, jer je otišao u Nemačku.

Definitivno smo ostali bez majstora svih profila i samo velikom zaradom možemo učiniti nešto – kaže majstor iz okoline Subotice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski službenik prosečna plata Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana