Tekst objavljen: 02.08.2017 10:58        


Cene nafte spustile su se ponovo na nivo ispod 50 dolara, pošto investitori čekaju više dokaza o tome da se situacija na svetskim tržištima uravnotežava.

Nafta se vratila na nivo ispod 50 dolara

Cena naftnih fjučersa je pala danas za 1,5 odsto u Njujorku, nakon uzleta u prethodnih šest trgovačkih sesija, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za septembarsku isporuku oslabila je za 65 centi na 49,52 dolara za barel u 9:48 sati ujutro na berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 26 procenata iznad 100-dnevnog proseka. Cena američke nafte je juče ojačala za 0,9 odsto na 50,17 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za oktobarske isporuke pala je za 72 centi na 52,00 dolara za barel na berzi ICE Fjučers Evropa u Londonu.

Juče je bio poslednji dan ugovaranja nafte "brent" za septembarsku dostavu.Cene nafte su početkom ove sedmice prvi put od maja prešle psihološku granicu od 50 dolara za barel.Američki uvoz "crnog zlata" od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) splasnuo je za 2,6 procenta u maju u odnosu na april, a isporuke iz naftnog kartela bi mogle dodatno da padnu ovog meseca pošto je Saudijska Arabija produbila smanjenje proizvodnje.

Mada OPEK sa saveznicima radi na uravnoteženju tržišta i smanjenju globalnih zaliha, i dalje postoji strah od rasta ponuda iz drugih zemalja proizvođača, pre svega iz SAD, gde je broj bušotina dostigao najviši nivo od aprila 2015. godine.

Američki institut za naftu, kog finansira ova industrija, objaviće kasnije danas svoje podatke o zalihama nafte u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar nafta cena nafte barel nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana