Tekst objavljen: 14.11.2016 13:33        


Cene nafte su se danas zadržale blizu višemesečnog minimuma zbog zabrinutosti u pogledu prezasićenosti tržišta naftom, budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) prošlog meseca proizvela rekordne količine tog energenta, a broj bušotina u SAD je ponovo porastao.

Nafta blizu višemesečnog minimuma zbog proizvodnje

Severnomorska nafta "brent" za januarske isporuke poskupela je za četiri centa, na 44,79 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u petak pala na najniži nivo od 11. avgusta, od 44,19 dolara, javlja agencija Rojters.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru pala je danas za pet centi, na 43,36 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je prošlonedeljno trgovanje završila u padu od 1,25 dolara.

Dolar je danas skočio na 9-mesečni maksimum prema korpi vodećih svetskih valuta, što, kako navodi Rojters, vrši pritisak na cene nafte.

OPEK je saopštio u petak da je njegova proizvodnja dostigla rekordnih 33,64 miliona barela dnevno u oktobru, što je za 240.000 barela dnevno više u odnosu na septembar.

Taj naftni kartel planira da smanji ili zamrzne proizvodnju, ali su investitori skeptični u pogledu postizanja tavkog dogovora na zasedanju OPEK-a 30 novembra.

Ipak, OPEK-ovi planovi su, u kombinaciji sa pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, povećali proizvodnu aktivnost u SAD i eksploataciju nafte iz uljnih škriljaca, pa je tako broj aktivnih bušotina u SAD prošle nedelje uvećan za dve, na ukupno 452, pokazali su podaci kompanije "Bejker Hjuz".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte laka nafta nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana