Tekst objavljen: 28.10.2016 15:59        


Nafta ove sedmice beleži prvi nedeljni pad cena od septembra, dok se danas u Beču sastaje Odbor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) radi dvodnevnih razgovora o proizvodnim kvotama za članice koje su prihvatile sporazum o smanjenju produkcije. 

Nafta beleži prvi nedeljni pad, OPEK danas o kvotama

Kako izveštava agencija "Blumberg", cene naftih fjučersa su zabeležile malu promenu na trgovanju u Njjuorku, a za nedelju dana su opale za 2,2 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru trgovala se na nivou od 49,70 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, što je za 2,0 centa niže nego juče. WTI nafta je juče ojačala za 54 centa na 49,72 dolara po barelu. Ukupan volumen trgovanja je bio oko 71 odsto ispod 100-dnevnog proseka.
Cene WTI nafte beleže prvi nedeljni pad u šest nedelja.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u decembru je porasla za dva centa na 50,49 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cena fjučersa za "brent" je juče ojačala 49 centi (1,0 odsto) na 50,47 dolara za barel, ali je, ipak, u celoj sedmici splasnula za 2,5 procenata.

Prema navodima "Blumberga", Brazil će sutra prisustvovati sastanku OPEK-a, pridružujući se drugim proizvođačima izvan naftnog kartela, među kojima je i Rusija, koje se zalažu za saradnju radi stabilizacije tržišta.

Brazilski državni sekretar za naftu i gas Marsio Feliks će otputovati danas u glavni gradu Austrije, napisao je ministar energetike Fernando Bezera Koeljo Filjo u poruci na društvenim mrežama.

Ova latinoamerička država će, kako navodi njujorška agencija, povećati proizvodnju za 290.000 barela dnevno iduće godine, na 2,9 miliona dnevno, što je najveće povećanje među zemljama nečlanicama OPEK-a, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku.

Saudijska Arabija i njeni saveznici iz Persijskog zaliva spremni su za četvoroprocentno rezanje proizvodnje koja je dostigla najviši nivo, izvestila je agencija Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjem.

"Postoji izvesna zabrinutost u pogledu realizacije sporazuma, a investitori ne žele da budu nespremni ako OPEK krene sa nečim značajnim", rekao je Kris Veston, glavni tržišni strateg u kompaniji IG iz Melburna, ocenjujući da bi u tom slučaju moglo da dođe do "proboja" cena na nivo od 52 dolara, a kasnije možda i više.

Kompanija Ekson Mobajl je saopštila juče da je otkrila naftno polje u moru kod nigerijske obale, koje možda ima rezerve od oko 1,0 milijarde barela nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte na berzi opek-a proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana