Tekst objavljen: 14.04.2017 11:13        


LJUBLJANA, 14. aprila (Tanjug) - Nadzorni odbor Merkatora saopštio je danas da je, nakon pregleda dokumentacije, utvrdio da u poslovanju te slovenačke kompanije u proteklom razdoblju nije bilo nepravilnosti i da njeni poslovni interesi nisu oštećeni. Slovenačka vlada je, po uzoru na hrvatsku, donela zakon o sistemskim kompanijama. Umesto hrvatskog "leks Agrokora", u Sloveniji je to "lex Merkator" kojim Slovenci žele da spreče hrvatski Agrokor da, kao većinski vlasnik, koristi finansijska sredstva Merkatora.

Nadzorni odbor: Merkator radi bez nepravilnosti

Nova uprava Merkatora već je dobila saglasnost većine banaka kreditora što će Merkatoru omogućiti da njegove još nedospele obaveze, uprkos dospelim obavezama Agrokora kao vlasnika, ne budu uključene u trenutnu naplatu.

Slovenačka vlada usvojila je u četvrtak Predlog zakona za zaštitu preduzeća od sistemskog značaja kako bi sprečila Agrokor da izvlači finansijska sredstva iz Merkatora.

Predloženim zakonom se štite kompanije od sistemskog značaja od strane većinskog vlasnika koji je nelikvidan (Agrokora), objavila je slovenačka vlada na Tviteru.

Ovim predlogom se takođe utvrđuje da vlada može, ako je većinski akcionar u stečajnom postupku, da predloži Sudu da u kompaniji od sistemskog značaja postavi privremenog člana uprave. Pridruženi član uprave nema ovlašćenje da vodi redovno poslovanje kompanije.

Merkator je najveći poslodavac u Sloveniji, koji zapošljava više od 10.000 ljudi, a u celom lancu snabdevanja obezbeđuje oko 100.000 radnih mesta.

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora, koji su od vlade tražili da zaštiti Merkator.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana