Tekst objavljen: 09.04.2019 12:14        


Ni drugi sastanak između zaduženih u švajcarskoj valuti i bankara nije doneo očekivano rešenje. Bankari nude "brisanje" dela glavnice, ali do određene granice. Podrazumevaju pomoć države

Nada za zadužene u "švajcarcima": Otpis za kredite do 50 hiljada evra?

Zaduženi u "švajcarcima" očekivali su u ponedeljak bar okvirno rešenje svog problema, ali drugi sastanak sa bankarima, pod patronatom države, nije bio uspešan. Bankari, kako nezvanično saznajemo, "računaju" na otpis dela glavnice, ali to ne nude svima. Glavnica bi bila smanjena onima koju su uzeli do 50.000 evra, što je oko 70 odsto zaduženih. Banke su spremne da na sebe preuzmu deo tog troška, ukoliko i država to učini.

Tada je Kreditni biro objavio da je najviše stambenih zajmova u "švajcarcima", čak 61,9 odsto, uzeto u visini od jedan do pet miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu, do 42.000 evra. Oko petine ukupnih kredita u "švajcarcima" uzeto je u većoj vrednosti - od 42.000 evra do 84.000 evra. Broj kredita iznad tog iznosa je 1.280.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Udruženju CHF nisu želeli da iznose detalje sastanka, niti da komentarišu "zacrtavanje" granice za delimični otpis duga na iznos zajma od 50.000 evra.

- Čekamo da banke daju svoj predlog zakona, onako kako ga oni vide. I još nije izvesno da će se postići saglasnost za neku konačnu verziju zakona - prokomentarisala je kratko po okončanju sastanka u ponedeljak za "Novosti" Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja CHF.

Novi sastanak, kada Udruženje dobije detalje bankarskog predloga ovog zakonskog rešenja, biće zakazan za danas po podne ili sutra ujutru.

Svako može da tuži

Sistemsko rešenje, koje bi kroz najavljeni "leks specijalis" rešilo problem zaduženih u švajcarskim francima ne bi trebalo da spreči bilo kog dužnika da, ukoliko smatra da treba - tuži banku. Za to su se, od starta, zalagali i predstavnici zaduženih. Koliko je to po volji banaka, i kako će da izgleda konačna verzija specijalnog zakona, tek ostaje da se vidi narednih dana.

1 komentar

  1. User image
    Dragana 09.04.2019 15:14

    Mislim da bankama neće odgovarati tužbe, pa je bolje da se nađe dogovorno rešenje na nivou države za sve građane koji su tih godina oštećeni! Najpre svakako mislim na CHF dužnike koji su dugo godina u pravom ropstvu, ali ne manje i na zadužene građane koji su tada uzeli stambene kredite u EURima (jer su njihove kamate bile pojačane zbog namernog forsiranja CHF kredita)... Rešenje prava pravna država mora naći!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpis duga Vlada Srbije chf krediti u švajcarcima švajcarci dužnici u švajcarcima 50 hiljada evra jelena pavlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana