Indikativni kurs Evra na dan 08.03.21. :: 117.5700 rsd
Tekst objavljen: 15.03.2019 12:08        


Internet, odnosno world wide web, proslavio je ovog 12. marta trideseti rođendan, a i srpsko "parče" interneta može da se pohvali dvocifrenim brojem svećica na torti jer je nacionalni domen .RS navršio u martu jedanaest godina.

Nacionalni domen .RS navršio 11 godina

Tačno u podne 10. marta 2008. godine počela je registracija .RS domena, a jedanaesti rođendan proslavilo je ukupno 104.193 registrovanih naziva domena, prema evidenciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), koji upravlja nacionalnim internet domenima .RS i .SRB.

Domen .RS nije dočekao rođendan nespreman, već je svoje korisnike počastio novim latiničkim karakterima koje je moguće upotrebiti pri registraciji naziva domena. Kako podsećaju iz RNIDS-a, od 5. marta omogućena je slobodna registracija IDN (Internationalized Domain Name) naziva u okviru .RS domena. To znači da "ošišana latinica“ u nazivu domena više nije nužnost, već stvar izbora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naime, pri registraciji naziva domena moguće je upotrebiti ukupno 67 latiničkih slova koja se koriste u pismima čak 13 jezika koji se govore u Srbiji. Svi koji žele mogu da registruju naziv .RS domena koristeći slova ne samo srpskog, već i albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
internet Srbija internet domen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana