Tekst objavljen: 27.09.2018 9:22        


Da li ste znali koliko novca morate da imate u novčaniku prilikom odlaska u inostranstvo? Da li ste znali da sve preko 100 evra što pazarite u inostranstvu morate i da prijavite?

Na šta treba da obratite pažnju na našoj carini

Branka Popović šefica ispostave Aerodroma Nikola Tesla kaže da carinici prilikom ulaska u Republiku Srbiju kontrolišu kompletan prtljag koji putnici nose sa sobom. A koliko će koga kontrolisati zavisi najviše od sistema analize rizika – odakle dolazi putnik, koliko dugo boravi u RS, da li često dolazi, itd...

I "džeparac" je ograničen

Naime, prilikom izlaska iz Republike Srbije dozvoljeno nam je da iznesemo 10.000 evra u kešu a više od toga mogu da iznesu samo oni koji imaju iseljeničke vize i potvrdu od MUP-a da su se odjavili sa teritorije Republike Srbije.

Situacija je malo drugačija za one koji nisu stanovnici naše zemlje. Nerezidenti mogu da iznesu preko 10.000 evra ukoliko su taj novac podigli sa svog deviznog računa na teritoriji RS. Kada je unos novca u Srbiju u pitanju, svi koji imaju preko 10.000 evra u kešu treba da uđu u crveni kontrolni prolaz, prijave novac i sačekaju potvrdu od carinika kako ne bi imali problema. Ukoliko se putnik sa više od deset hiljada evra pri ulasku u Srbiju nađe u zelenom kontrolnom prolazu i ne prijavi novac, carinik ima pravo da mu privremeno zadrži novac.

Šoping u inostranstvu?

U Srbiju možete uneti novokupljene stvari u vrednosti od 100 evra. Isto važi i za poklone koje primite u inostranstvu – u Srbiji ste dužni da platite carinsku dažbinu, tačnije 10 odsto carini i 20 odsto poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija novac inostranstvo šoping

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana