Tekst objavljen: 13.11.2018 14:45        


Većina porodica nije menjala način zagrevanja domaćinstva ali svaka je pravila računicu kako da smanji te troškove. Analiza Agencije za energetiku pokazuje da će i ove godine najpovoljnije biti grejanje na drva ili gas. S druge strane, "najhladnije" za kućni budžet biće u onim domovima u kojima se koristi lož-ulje, koje je za godinu dana poskupelo čak 40 odsto.

Na šta je najisplativije grejati se ove sezone?

Za čitavu sezonu domaćinstva koja se greju na drva odvojiće između 37.500 do 61.000 dinara. Toliko para potrebno je za grejanje 60 kvadrata 180 dana u toku grejne sezone. Najmanje će izdvajati građani u delovima Srbije koja se inače masovno greje na ugalj, pa je kubik od 4.000 do 4.550 dinara. Veće troškove imaće oni koji ogrevno drvo plaćaju i više od 6.250 dinara po metru kubnom. Oni koji koriste pelet odvajaće oko 60.000 za sezonu, nešto malo manje nego lane. U odnosu na prošlu zimu, pelet je sada jeftiniji oko osam odsto.

- Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža - ističu u Agenciji za energetiku. - Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj - između 48.000 i 52.000 dinara.

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 61.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Ni grejanje na struju nije najskuplji način zagrevanja domova, ali samo ukoliko se koriste termoakumulacione peći i to noću kada su kilovati jeftiniji.

Zimska sezona u stanu od 60 kvadrata moći će da se pregura sa 48.000 dinara. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 69.000 dinara.

Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož-ulje. Oni će za sezonu izdvajati 128.000 dinara za električnu energiju, 132.000 za propan butan gas, odnosno 146.000 za lož-ulje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

IZOLACIJA

Stručnjaci ističu da troškovi za zagrevanje mogu da budu i za četvrtinu niži u domovima sa dobro zadihtovanim prozorima i kvalitetnom izolacijom. Porodicama koje kupuju peći savetuje se da biraju one koje su energetski efikasnije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena ogreva ogrev grejanje grejanje na drva grejanje na gas grejanje troškovi ogreva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana