Tekst objavljen: 09.01.2020 10:55        


Nove odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji bi trebalo da idu u korist dužnika, važe od 1. januara, a taj akt predviđa nekoliko veoma važnih novina koje, kako je nedavno rekla ministarka pravde Nela Kuburović, uspostavljaju srazmeru između potraživanja i dugovanja, odnosno imovine dužnika na kojoj se sprovodi izvršenje

Na prinudnu naplatu može da ide samo trećina plate

Tako sada dužnik – vlasnik nepokretnosti, neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a porodilje i deca potpuno su zaštićeni. Uz to, uvedeni su limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji, a predviđene su i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja. Uvodi se elektronsko nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, elektronska oglasna tabla, a posebno su pooštorena pravila o postupanju javnih izvršitelja i njihova odgovornost.

Izmenama koje se tiču plate ili zarade, odnosno naknadi plate ili zarade, smanjuju se iznosi kojima se mogu opteretiti dužnici. Umesto polovine primanja, onima koji zarađuju manje od prosečne neto zarade po poslednjem objavljenom podatku republičkog organa, izvršenje se može sprovesti do trećine primanja, a onima s minimalnom zaradom – do njene četvrtine. Uz to, izvršenje na zaradi, plati ili penziji radi namirenja potraživanja po osnovu zakonskog izdržavanja moći će da se sprovede samo do polovine primanja. Što se tiče penzija, izvršenje se može sprovesti do njene trećine, odnosno četvrtine, kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije, odnosno desetine kada je reč o minimalnoj.

Elektronska prodaja nepokretnosti, odnosno elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnih i pokretnih stvari izvršnog dužnika započeće 1. marta, do jula će se odvijati paralelno s važećim sistemom, a nakon toga biće jedini način javnog nadmetanja za prodaju. To bi trebalo da spreči zloupotrebe, a ministarka pravde je naglasila i da će uticati na povećanje cene prodaje u izvršnom postupku. E-platforma obezbeđuje anonimnost učesnika nadmetanja do kraja postupka jer će svi imati poseban identifikacioni broj.

Elektronske oglasne table biće uspostavljene kao javni registar, a na internet prezentaciji svakog suda opšte ili posebne nadležnosti u Srbiji, unošenjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li im se dostavlja bilo kakav akt ili odluka koji potiču iz izvršnog postupka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izmenama ZIO dvostruko su produženi rokovi zastarelosti za gonjenje javnih izvršitelja, a predviđena je i zabrana nagomilavanja troškova za dužnike. Osim toga, novine u zakonu uticaće na smanjenje troškove u „buyetskim” predmetima – gde se kao izvršni dužnik označavaju Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno direktni i indirektni buyetski korisnici.

Cilj svih ovih izmena je smanjenje troškova u izvršnim predmetima, što je dovelo i do smanjenja naknada za javne izvršitelje, kroz izmenu Javnoizvršiteljske tarife koja se primenjuje od 1. januara.

Ko ne može biti kupac u postupku izvršenja?

Izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja, pa tako nepokretnost ne mogu kupiti javni izvršitelj, zamenik javnog izvršitelja, pomoćnik javnog izvršitelja ili drugo lice koje je zaposleno kod javnog izvršitelja, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom izvršnom postupku.

Takođe, kupci ne mogu biti ni njihovi krvni srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena srodstva, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik. Na istom spisku su i lica koje službeno učestvuju u konkretnom izvršnom postupku, osobe zaposlene u ministarstvu kao administratori portala elektronskog javnog nadmetanja, niti njegovi srodnici.

1 komentar

  1. User image

    Поштовани, ја у ствари имам питање. Дужна сам исплату кредита и наплата је предата извршитељу. Сада ми скидају две трећине плате и то је искрено превише јер од једне трећине не могу да измирујем остале трошкове, дневне ни месечне. Да ли и како могу да тражим умањење те наплате?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nove odredbe prinudna naplata nela kuburović zakon o izvršenju i obezbeđenju 1 januar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana