Tekst objavljen: 10.07.2016 14:25        


Građani su u junu uzeli 60 miliona evra kredita više nego u maju, i to najčešće za letovanje, tvrde bankari.

Na more po svaku cenu

Da je Srbima odmor najvažniji i da kod užitka ne pitaju za cenu, pokazuju i najnoviji podaci Udruženja banaka, prema kojima su pozajmice građana u junu uvećane za 1,3 odsto, na 751 milijardu dinara. Za samo mesec dana, banke su praktično odobrile 61 milion evra kredita više nego uobičajeno, a najviše novca građani su uzimali na ime keš kredita.

- U junu banke pojačano odobravaju keš i potrošačke kredite. Ovakvim pozajmicama građani najčešće plaćaju letovanje ili dobijenim novcem dopunjavaju budžet kako bi otišli na odmor. Sličan trend imamo i u martu, kada se građani pojačano zadužuju zbog renoviranja stanova, zatim u septembru, kada im rastu troškovi za školovanje dece, i u decembru, kada se pojačano zadužuju zbog praznika - kažu u jednoj banci.

Za razliku od razvijenijih zemalja, građani u Srbiji letovanja i dalje najčešće plaćaju na rate. Mali broj banaka u ponudi ima turističke kredite čija je jedina namena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće dobiti klasičan potrošački ili keš kredit. Prosečna kamata je oko deset odsto.

- Nisu retke banke u kojima je keš pozajmicu moguće dobiti i po ceni od sedam procenata. Rokovi otplate su od šest do 60 meseci. Kod nekih banaka potrebno je položiti depozit ili učešće od 30 odsto. Maksimalan iznos kredita je 10.000 evra, a kao sredstva obezbeđenja banke najčešće traže menice. Pojedine banke traže i osiguranje korisnika kredita od posledica nesrećnog slučaja usled smrti, bolesti i invaliditeta - kažu u jednoj banci.

Zbog velike konkurencije i želje da privuku što više građana, skoro svaka turistička agencija odobrava plaćanje na rate, čekovima građana, kreditnim i platnim karticama.

Turističke kredite u ponudi ima mali broj banaka.


Kod plaćanja na rate, agencije najčešće traže akontaciju od 30 odsto. Ceo aranžman obično je potrebno uplatiti najkasnije 20 dana pred polazak na letovanje.

- Ipak, najčešće je plaćanje čekovima. To je i najpovoljnija mogućnost, s obzirom na to da ne postoji kamata. Na ovaj način letovanje u septembru moguće je početi otplaćivati i šest meseci ranije - kažu u jednoj agenciji.

Pojedine agencije dozvoljavaju i otplatu rata posle početka letovanja. U tom slučaju potrebno je deponovati čekove, najčešće dve nedelje pre početka letovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje krediti keš krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana