Tekst objavljen: 02.08.2020 9:00        


Na jesen sledeće godine od Beograda do Novog Sada putovaće se 27 minuta, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je danas obišla gradilište izgradnje železničkog vijadukta u okviru projekta modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta

"Na jesen 2021. od BG do NS za 27 minuta"

Mihajlović je posle obilska radove na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta podsetila da se prethodnih 30 i više godina nije ulagalo u železnički saobraćaj, da se sada to popravlja, jer zemlja napreduje onoliko koliko ulaže u svoju železnicu.

"Naši ciljevi su da sledeće godine na jesen do Novog Sada putujemo za 27 minuta bez stajanja, da započnemo što pre radove na trećoj deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da do 2025. imamo završenu deonicu od Beograda do Niša", kaže Mihajlović.

Kako je saopštio njen Kabinet, Mihajlović je navela da je Srbija tranzitna zemlja i da ćemo završetkom železničkog Koridora 10 postatio nezaobilazna ruta, jer smo za 300 kilometara kraći od Koridora 4 koji prolazi kroz Rumuniju i Bugarsku.

Dodala je da Koridor 10 znači povezivanje regiona sa jugom i Evropom i istakla da će sledeće godine početi radovi na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša.

"Pored toga, započinjemo razgovore sa evropskim partnerima za brzu prugu od Niša do Preševa, radiće se i nastavak rekonstrukcije barske pruge, u koju se nije ulagalo od njene izgradnje. Radimo sa najboljim svetskim kompanijama i ulažemo ogroman novac u infrastrukturu", rekla je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Direktor "Infrastruktura železnice Srbije" Nebojša Šurlan kaže da se na ovoj deonici trenutno izvode radovi na tunelu i vijaduktu Čortanovci, te da je stepen realizacije 92 odsto.

"Kao investitor zadovoljni smo napretkom, u dnevnoj smo komunikaciji i sve rešavamo zajedno. Ubeđen sam da ćemo radove završiti u ugovorenom roku", rekao je Šurlan.

Mansurbek Sultanov, direktor ogranka "Ruskih železnica" u Srbiji, koji izvode radove, zahvalio je na poverenju koje je ukazano ovoj kompaniji i rekao da su ponosni što mogu da učestvuju u velikim projektima i važnom koraku napred u istoriji Srbije.

"Ovaj projekat je značajan ne samo za Srbiju, već i za Balkan i Evropu. Zapravo, reč je o integrisanju srpskih železnica u panevropski koridor. Napravili smo lepu saradnju srpskih i ruskih firmi. Radi se i dispečerkski centar i zajedno ćemo rekonstruisati i barsku prugu", rekao je Sultanov.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2021 Zorana Mihajlović novi sad Beograd 27 minuta pruga beograd novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana