Tekst objavljen: 16.02.2016 12:00        


Analiza tržišta rada za 2015.prema podacima sa sajtaPoslovi.infostud.compokazuje da je na jedno radno mesto konkurisalo u proseku 129 kandidata.

Na jedno radno mesto u Srbiji čeka 130 kandidata

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, na sajtu je prošle godine objavljeno skoro 19 000 oglasa, što je za 27 odsto više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 215 000 ljudi.

Prosečan broj prijava po konkursu je 129, a najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema.

U Infostudu navode da se taj broj odnosi na celu Srbiju i na sve tražene profile svih poslodavaca.

Poslodavci su tokom 2015. u 52 odsto slučajeva tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom.
Oko 37 odsto oglasa je bilo za one sa visokom ili višom stručnom spremom, dok su postdiplomske studije bile uslov za konkurisanje u više od 10 procenata oglasa.
Za kandidate sa osnovnom školom bilo je manje od 1 odsto oglasa.

Trendovi na tržištu slični kao i prethodne godine, najviše postavljenih konkursa tokom 2015. bilo je u oblasti:trgovina/ prodaja, IT, administracija i računovodstvo, pa potom mašinstvo i elektrotehnika.

Što se tiče pozicija za koje su najčešće raspisivani oglasi to su: komercijalista, prodavac, administrativni radnik, diplomirani mašinski inženjer i JAVA programer.

Analizirajući kretanja i trendove u odnosu na prethodne godine oseća se porast ponude poslova iz oblasti mašinstvo i elektrotehnika, transport i magacin, dok je manje oglasa iz oblasti administracije i računovodstva, ekonomije opšte, marketinga i PR-a.

Do posla najlakše dolazili IT-jevci i inženjeri.

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od strane poslodavaca bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, PHP programer, NET Developer, iOS Developer.

Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari.

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2015. godine bilo teže pronaći posao su: fakturista, operativac u marketing službi, supervizor prodaje, fizički radnik i operater na računaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslodavci radno mesto tražena zanimanja zanimanje kandidati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana