Tekst objavljen: 18.02.2016 10:09        


Mreža grejanja u Beogradu se trenutno oslanja na prirodni gas za 86 odsto proizvodnje, ali grad želi da istraži i druge izvore energije, uključujući mogućnosti kogeneracije, odnosno istovremene proizvodnje električne energije i toplote, rečeno je danas na skupu u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Modernizacija sistema daljinskog grejanja u Beogradu

Program UNEP jedan je od tela koja omogućavaju tehničke savete za modernizacije sistema daljinskog grejanja u Beogradu, sa ciljem obezbeđivanja povećanja efikasnosti.

UNEP-ova globalna inicijativa "Daljinsko grejanje u gradovima", u kojoj je Beograd jedan od prvih pilot gradova, ima cilj da vodi promenu ka sistemima grejanja koji imaju nisku emisiju ugljenika i energetski su efikasni kroz razvoj, nadogradnju ili uvećanje energetskih sistema.

Srpska prestonica bi, kako se navodi u saopštenju UNEP-a trebalo da dobije smernice i podršku u skladu sa najboljim svetskim standardima i da bude povezana sa drugim pilot gradovima na polju daljinskog grejanja, poput Pariza, Helsinkija i Tokija.

Kako je rečeno na skupu, grejanje i hlađenje mogu da dostignu i polovine lokalne potrošnje energije u gradovima, dok prebacivanje na modernu distribuciju toplotne energije može da obezbedi efikasnost koja dostiže do 80 ili 90 odsto u odnosu na konvencionalne sisteme.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović istakla je da je zadovoljna što je pridruživanje globalnoj inicijativi donelo konkretne rezultate.

"Ovaj sastanak je jedan od prvih koraka kako bismo pristupili novom globalnom projektu GEF-a i saradnjom sa UNEP-om na polju unapređenja sistema daljinskog grejanja u Beogradu", dodala je Božović.

Direktor regionalne kancelarije UNEP-a za Evropu Jan Dušik istakao je da se UNEP raduje mogućnosti da pruži tehničku pomoć kako bi se doprinelo finansijskom i unapređenju po pitanju adaptacije klimatskih promena sistema daljinskog grejanja u Beogradu.

"Kroz ovaj projekat, nadamo se da ćemo pomoći Beogradu da postane primer za druge gradove u Srbiji i šire", istakao je on.

Projekat za modernizaciju daljinskog sistema grejanja u Beogradu je prvi projekat otkako se Grad pridružio Globalnoj inicijativi daljinskog grejanja u gradovima, koja je lansirana u Talinu, Estoniji, prošlog aprila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
modernizacija grejanja grejanje daljinsko grejanje Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana