Tekst objavljen: 26.09.2013 11:00        


Bitka za zarade, klijente, provizije i kamate izgleda da počinje. Tržište bankarskih usluga drastično će se izmeniti u naredne tri do pet godina ulaskom mobilnih operatera u finansijske poslove, a spajanje usluga banaka, telekomunikacionih kompanija i trgovinskih lanaca će obeležiti naredni period.

Mobilna telefonija će u Srbiji preoteti klijente bankama

Najbolji primer je Telenor, koji je preuzeo licencu KBC banke u Srbiji. Srbija je izabrana kao pilot-projekat za uvođenje finansijskih usluga u ponudu tog operatera, a sigurno ćemo videti ulazak i drugih na to tržište, poput maloprodajnih lanaca – tvrdi član Upravnog odbora softverske kompanije Aseko SEE Miodrag Mirčetić.

O čemu se radi najbolje pokazuje primer Poljske. Generalni direktor mobilnog operatera Oranž za Poljsku Maček Vitucki je rekao da su glavna ciljna grupa za novu vrstu finansijskih usluga mladi, koji se “ne odvajaju od svojih mobilnih telefona”. – Ako ne upropaste stvar, mobilne kompanije imaju sve mogućnosti da preuzmu poslovanje sa stanovništvom od banaka – kazao je Vitucki.
On je napomenuo da, uprkos neusklađenostima zakona, mnoge banke u Srbiji već nude elektronsko bankarstvo i plaćanja putem mobilnog telefona, što već koriste desetine hiljada ljudi.

Izgleda da će 2014. godina u Srbiji biti velikim delom u znaku mobilnog bankarstva.

Operater Telenor još nije preuzeo KBC banku u Srbiji, a očekuju da će se to dogoditi do kraja ove godine pa već prave programe za tu vrstu bankarskih usluga koje će plasirati dogodine. Očigledno je da računaju na nove opcije i zaradu kod nas jer su u taj projekt uložili 40 miliona evra.

Na našem tržištu ne nudi se mnogo usluga tog tipa, ali banke čiji paketi pokrivaju i mobilno bankarstvo kažu da usluge koje se obavljaju putem telefona omogućavaju bržu komunikaciju s bankom i da su transakcije tako obavljene jeftinije. Zato i interesovanje raste.



Tržište Srbije pruža tu stvarnio velike mogućnosti. Lane su tri mobilna operatera koja posluju na našem tržištu ostvarila prihod od oko 850 miliona evra.

Za sada klijenti od mobilnog u bankarstvu najčešće koriste dojavu o primanju novca. Bankari su oprezni jer taj sistem rada zahteva i dodatne mere sigurnosti. Ali, uveli te programe – ne uveli, pojačanje mera sigurnosti ih svakako čeka jer kriminal u toj oblasti izuzetno brzo napreduje.
Kod nas ima više od deset miliona mobilnih pretplatnika. Tačnije, lane je bilo 133 telefona na sto stanovnika. U Evropi ispred nas su samo Crna Gora i Albanija.

Međutim, uprkos impozantnom broju, ima tu i jedna prepreka: za bankarske usluge putem mobilne telefonije najpogodniji su “pametni telefoni”, a takve kod nas ima tek 13,3 odsto korisnika. To je verovatno i razlog što samo 50.000 ljudi ima aplikaciju za mobilno bankarstvo.

Šta, pak, planira Telenor? Na ulazak u tu opciju odlučili su se jer je broj korisnika njihovih usluga veliki a mobilno bankarstvo je na niskom nivou. Istovremeno, broj finansijskih transakcija je kod nas veći zbog toga što Srbija, praktično, ima dvovalutni sistem: tu su i dinar i evro. Baš te dve opcije kreiraće buduću ponudu Telenor banke.

Ciljna grupa su im građani: oni će moći da putem mobilnog obavljaju uobičajene transakcije, ali i da dobiju manje sume zajmova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana